Declaració del Dia del Municipi 2016

19/3/2016
Avui 19 d'abril de 2016, Dia del Municipi, es compleixen 37 anys d'ençà de les primeres eleccions locals democràtiques.
Actualment, aquesta data s‘emmarca dins d’un context en el qual els municipis s’han convertit en l’administració que ha demostrat el compromís més ferm per millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes, des de la proximitat, de cara a la realitat, i amb eficiència en la gestió dels serveis públics locals.

En els darrers anys, els ajuntaments han estat l’única administració que ha estat capaç de fer front a la complicada situació econòmica que viu el país. Una realitat que ha generat nous reptes i on els alcaldes i alcaldesses han sabut marcar prioritats i orientar-les per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies més fràgils i vulnerables.

Hem fet mans i mànigues per donar resposta a totes les demandes que ens reclama la ciutadania. I ho hem fet amb una llei que ens va en contra i que lamina les competències locals per poder oferir els millors serveis a la ciutadania. Un any en què hem conegut la primera sentència que parcialment posa en dubte la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local i que va en la línia de donar la raó a les entitats municipalistes, que vam impulsar un recurs amb el suport de 2.400 municipis de tot l’Estat, dels quals 850 eren catalans.
Reivindiquem, un cop més, la necessitat de paralitzar la reforma local, impulsada a partir d’una llei imposada per una majoria absoluta durant l’anterior legislatura estatal. S’ha demostrat que tot plegat ha estat fruit de la improvisació i de la voluntat de voler eliminar l’autonomia local amb actituds centralistes.

Ara més que mai, el municipalisme ha de mantenir el treball realitzat en les últimes dècades per continuar sent l’administració més ben valorada pels ciutadans. La proximitat dels alcaldes i alcaldesses és clau perquè el món local aconsegueixi que els ciutadans vegin en els càrrecs electes una nova manera de fer política, transparent, compromesa i només al servei dels veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats. Només d’aquesta manera retornarem el prestigi a un compromís que tot càrrec electe local ha de tenir com a màxima: contribuir amb esforç al bé comú dels nostres veïns i veïnes.

Federació de Municipis de Catalunya