El Departament d’Acció Climàtica facilita la tramitació de les autoritzacions excepcionals per la crema de restes vegetals

Imatge de la Generalitat de Catalunya.
27/10/2022
El consistori informa la població de com tirar endavant amb l’eliminació de les restes amb la nova Llei estatal, que requereix una autorització excepcional.
El passat mes d’abril, el govern espanyol va publicar la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que no permet la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola. Únicament la permet amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual per raons de caràcter fitosanitari o bé per prevenció d’incendis forestals.

Aquesta norma afecta tot el territori de Catalunya i implica un canvi en l’habitual període de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 15 d’octubre al 15 de març). Ara per tirar endavant amb l’eliminació de les restes caldrà una autorització excepcional. Aquesta Llei neix amb la voluntat de fomentar l’aprofitament i reciclatge de les restes vegetals.

Per facilitar les gestions per poder fer cremes amb aquests dos supòsits, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha habilitat, a l’apartat de tràmits del seu web, el procés d’autorització excepcional per crema de restes vegetals per causa fitosanitària o restes forestals per risc i l'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai en fa difusió per al coneixement de la població.
 
 
La sol·licitud per cremes de restes vegetals se sol·licita exclusivament per raons de caràcter fitosanitari, quan no sigui possible abordar-ho amb un altre tipus de tractament i quan no hi ha d’altres mitjans per evitar la propagació de plagues i malalties. Caldrà tenir declarat aquest cultiu o plantació i detallar la plaga que l’afecta i que per evitar-ne la propagació se sol·licita la crema.

Tanmateix, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comunicat que aquesta prohibició es fa extensiva a particulars, empreses i entitats no vinculades al sector agrícola.

Ara bé, els focs d’esbarjo, com poden ser les barbacoes, es podran realitzar amb prèvia comunicació, dins del període comprès entre el 16 d’octubre de 2022 i el 14 de març de 2023.
Documentació