#ElMasclismeNoFaFesta

25/7/2023
El consistori s’adhereix a la campanya del Departament d'Igualtat i Feminismes centrada en el consentiment, el respecte, la diversitat i la comunitat en el context festiu.

Més informació
Coincidint amb l’arribada de la Festa Major de Riells del Fai del 2023, l’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai s’adhereix a la campanya del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya: #ElMasclismeNoFaFesta.

Aquesta iniciativa pretén posar el focus en el consentiment, el respecte, la diversitat i la comunitat de les relacions interpersonals que es donen en un context festiu i lúdic com poden ser les festes populars, els concerts o els festivals.

El consistori aprofita per recordar que, enguany, hi tornarà a haver un Punt Lila i LGTBIQ+ durant la Festa Major de Riells del Fai. Hi serà la nit del divendres 4 d’agost i la nit del dissabte 5 d’agost, per atendre i mediar en agressions sexistes i conscienciar la població sobre les desigualtats existents en matèria de gènere en ambients festius.

Aquests són els eixos de la campanya #ElMasclismeNoFaFesta:

Consentiment

El consentiment és l’aprovació explícita que dona una persona de manera conscient, lliure i afirmativa, per participar en una pràctica sexual de qualsevol tipus. Dir que sí a una pràctica, no significa voler-les totes. El consentiment posa de manifest que només sí és sí i que no podem donar per fet el desig de l’altre. També explicita que en qualsevol moment es pot canviar d’opinió. També parla sobre la importància de relacionar-nos en igualtat de condicions.

 
 
Respecte

El respecte té a veure amb considerar i reconèixer una persona. El respecte pot potenciar un intercanvi d’idees que permeti la reflexió i el debat, així com la possibilitat d’adquirir nous aprenentatges. És el valor que permet que l’espai sigui segur, lliure i còmode. És essencial tractar les persones amb respecte, preguntar què li ve de gust a l’altra persona i què no, fent possible que tothom sigui lliure de manifestar les seves sexualitats, identitats i expressions de gènere. El respecte també té a veure amb cuidar la privacitat i respectar la de la resta abans de compartir continguts a les xarxes socials. Els comentaris masclistes, sexistes o LGTBIQ-fòbics també són violència.

Diversitat

La diversitat fa referència a la riquesa de ser diferents en una societat. Una comunitat diversa és aquella formada per persones representatives de diferents cultures, ètnies, llengües, edats, gèneres, orientacions sexuals, capacitats i situacions socioeconòmiques. La diversitat té a veure amb mostrar el rebuig vers els prejudicis: tractar totes les persones per igual, evitant el paternalisme, sent conscient que no totes les persones tenim els mateixos privilegis però sí els mateixos drets. Amb diversitat, gaudim d’unes festes inclusives!

Comunitat

La comunitat és la que ho engloba tot, la que té un vincle amb el territori i de convivència. Fer comunitat vol dir generar, en les festes, uns espais on totes les persones se sentin còmodes i cuidades, sense ser còmplice de cap manifestació de violència masclista. Ballar, cantar i divertir-nos sempre respectant els límits i els espais de les altres persones.