Un espai per al dol perinatal i gestacional

15/10/2021
El consistori fa els primers passos per dotar el cementiri municipal amb un entorn recollit perquè les famílies puguin recordar els seus fills.
Coincidint amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, avui 15 d’octubre, l’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai anuncia la seva voluntat de dotar el municipi amb un espai perquè les famílies que han perdut un fill abans o poc després de néixer, en especial a aquells que no poden ser enterrats, els puguin retre homenatge.

La regidora d’Igualtat, Mayte Escobar, considera que aquesta acció permetrà visibilitzar la mort gestacional i perinatal: “L’objectiu és reconèixer el dolor de les famílies afectades i oferir-los un espai recollit i íntim on recordar i retre homenatge al fill o filla que han perdut”.

Escobar explica la importància de generar aquest nou espai: "Introduir aquest entorn reforça el fet que aquestes criatures efectivament han existit i han estat molt estimades i proporciona un espai de recolliment, de serenor i de pau a aquelles famílies que no tenen un lloc on anar a visitar els seus fills si no van poder enterrar-los”.

Aquest projecte, doncs, busca no deixar caure en l'oblit aquests nadons i autoritzar i validar el sentiment de pèrdua i enyorança de les famílies.
 
 
Què és el dol gestacional?
La mort gestacional és aquella que succeeix durant l'etapa de gestació i pot ser provocada de forma natural (avortament espontani) o de forma intencionada (interrupció voluntària o legal de l'embaràs). La pèrdua d'un fill o filla, sigui per una mort espontània o a causa d'una interrupció per motius mèdics, sacseja fortament la família d'aquell nadó tan estimat i desitjat.

Els fetus de menys de 180 dies de gestació o que pesen menys de 500 grams, no poden ser registrats en lloc i la família tampoc pot disposar-ne, per tant, de cop, aquella criatura desapareix com si ni tan sols hagués existit i deixa la família endinsada en un dol sovint molt incomprès i desautoritzat.

El nombre de famílies afectades pot arribar a ser molt elevat si tenim en compte que, estadísticament, un de cada quatre embarassos no arriba a terme, segons dades de l'associació Umamanita, la primera associació de dol gestacional i perinatal d'Espanya. Per tant, per cada tres nadons que neixen vius, un mor abans de néixer.
Arxiu de Bigues i Riells del Fai

Arxiu de Bigues i Riells del Fai