Èxit de participació en la 1a Caminada per a l'eliminació de la violència envers les dones

26/11/2018
500 persones van caminar en contra del masclisme i de les seves conseqüències, diumenge 25 de novembre.
Més de 500 persones, diumenge 25 de novembre, van decidir caminar en contra del masclisme. L'Ajuntament de Bigues i Riells, des de la regidoria de la Dona, va organitzar la Caminada popular per l'eliminació de la violència envers les dones.
Ara bé, la col•laboració del GEBRACB, els Birivets, el Grup de Dones de Bigues, l'Aquelarre Feminista i el Grup de Dones de Riells del Fai, va ser essencial.
Natàlia Fabián, regidora de la Dona, va valorar positivament l'acte i va destacar el paper de les entitats: "Sense la tasca de les entitats aquest èxit no hagués estat possible. Hem arribat al límit d'inscripcions i hi ha hagut una bona part de participants homes, cosa vital, perquè la reivindicació només serà efectiva si es fa de manera conjunta".
Diumenge al matí van sortir del Centre Cívic i Cultural El Rieral tres grups de persones disposats a caminar per la causa. Es va poder triar entre tres modalitats: la caminada llarga, que va arribar fins al Castell de Montbui, la caminada curta, que recorria l'entorn natural del municipi durant 6 quilòmetres, i l'adaptada, que discorria dins del nucli urbà.
Al migdia, tots els participants es van trobar a l'arribada, situada a l'Institut Maria de Bell-Lloc. Una actuació en directe i els tallers de gènere de les entitats de dones del municipi convidaven a quedar-se a comentar la jugada. El bar solidari dels Birivets va recaptar més de 450€ que aniran a parar a l'Assistència i Gestió Integral (AGI), una fundació beneficoassistencial dedicada als col•lectius i persones vulnerables o en risc d'exclusió social.
Els participants, satisfets i compromesos

Ariadna Visa, participant de la cursa llarga: "Aquesta era una reivindicació que feia molta falta. Hi ha moltes dones que tenim ganes que se'ns identifiqui pel que som: persones".
Trinidad Espino, Presidenta del Grup de Dones de Riells del Fai: "Ha estat molt gratificant veure tanta gent participant. Estem molt satisfetes tant del circuit com de l'ambient".
Isabel Garcia, participant del recorregut curt: "Ens ha agradat molt la caminada tot i la pujada, les pedres i el fang. Per nosaltres ha estat un bon dia tant per l'ambient com per la causa".
Una setmana per a l'eliminació de la violència envers les dones

La caminada solidària i reivindicativa s'emmarcava en la Setmana per l'eliminació de la violència envers les dones. Dimarts 20 de novembre, es va fer la conferència "Dones, ciència i tecnologia; una carrera de fons", a càrrec de Núria Salan. La professora, escriptora i enginyera de renom va fer un recorregut per la història de la dona científica i va evidenciar la seva invisibilitat.

A més, el mateix dimarts al matí, la catedràtica va visitar els alumnes de l'Institut Maria de Bell-Lloc. La Salan més carismàtica es va ficar els alumnes a la butxaca. Els joves van sortir de la xerrada amb una història desconeguda al cap i la idea que el món cientificotecnològic pot ser imparable si es pensa des de les dues visions: la dels homes i la de les dones.
Natàlia Fabián, regidora de la Dona, va destacar, de la conferència,"l'apoderament de les dones i l'acompanyament dels fills i les filles, perquè es dediquin al que els vingui de gust sense posar-los en dubte". La presentació de Núria Salan va servir per obrir els ulls als assistents, que van comprendre que el fet que les dones amb talent no apareguin mai als llibres de text és també un tipus de maltractament.
Dimecres 21 de novembre, es va estrenar, a la biblioteca municipal, l'exposició "Lola Anglada. Memòries 1892-1984". La mostra exposava el treball de la primera dibuixant professional de Catalunya, una dona compromesa amb el seu temps i el seu país, catalanista i republicana. L'exposició es podrà visitar fins al 9 de desembre.
El mateix dimecres, Clara Escajedo va presentar "La elegía del verdugo" al Centre Cívic i Cultural El Rieral. L'obra explicava la violència domèstica des de la visió d'un infant. Natàlia Fabián, regidora de la Dona, va subratllar la necessitat de visibilitzar totes les víctimes de la violència masclista: "Els fills de les dones que pateixen violència domèstica sovint es deixen de banda. Ara bé, és vital explicar aquesta realitat a tots els nens, perquè segurament tenen un amic que en pateix".
Els actes de la setmana temàtica contra el masclisme han tingut una conclusió en comú: queda molt per fer, per visibilitzar la vàlua de les dones, i aquesta tasca no pot recaure només en elles.

*Trobareu totes les fotografies de la jornada al Flickr del Consistori.