Les famílies de Bigues i Riells del Fai s’esforcen per frenar el consum d’aigua

15/3/2024
El consistori preveu noves accions per minimitzar l’impacte de la sequera.
L’empresa Agbar ha entregat el tancament dels consums d'aigua per unitat familiar, comercial, obres i industrial del 2023 al consistori. Les dades trimestrals posen de manifest els esforços de les famílies de Bigues i Riells del Fai per estalviar aigua. El document també evidencia la diferencia de consums, entre qui omple piscines o fa usos més intensius i qui s’esforça per mantenir un consum equilibrat tot l'any.

Noves accions per minimitzar l’impacte de la sequera

  • L’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i de l’Agència Catalana de l’Aigua està fent actuacions de millora en la xarxa municipal de subministrament, amb l’objectiu de garantir un servei més estable, i un millor rendiment, que permeti l’estalvi de l’aigua que es subministra en alta des del sistema ATLL.
  • A més, s’està estudiant la viabilitat de la reactivació de sistemes alternatius (pous) i la de millorar les connexions amb altres municipis, que permetin complementar el sistema de subministrament en alta des del sistema ATLL, en cas de necessitat.
  • L’Ajuntament està fent un control més exhaustiu d’aquelles unitats familiars que passin la mitjana de consum permesa, a les quals s’enviarà una carta informativa. El consistori té accés a les 4.570 lectures de consum d’aigua domèstiques, comercials, d’obres, municipals i industrials. Actualment, unes 200 lectures demostren consums molt per sobre del que la situació d’emergència climàtica demana. Els resultats del primer trimestre del 2024 ajudaran a fer un seguiment més personalitzat dels consums i així advertir a qui correspongui.
 
 
 

 

  • En relació a les piscines, l’Ajuntament incorpora en les llicències tramitades la condició de no omplir-les en fase d’emergència i està fent un control del compliment d’aquesta prohibició.
  • També s’aprovarà una ordenança municipal de sequera, que complementi el marc legal vigent i estableixi sancions en cas d’incompliment del decret de la Generalitat de Catalunya.
 
Implicació de la ciutadania

L’Ajuntament demana la implicació de la ciutadania per fer front a aquesta nova emergència. Les dades que tenim ens indiquen que la major part de veïns i veïnes del nostre municipi estan seguint les indicacions d’estalvi d’aigua, però cal un esforç complementari, per no haver d’adoptar mesures més restrictives, com ara haver de limitar l'ús de l’aigua en franges horàries, en cas d’agreujar-se la situació de sequera.