La Festa Major de Bigues 2018 inaugura el punt lila

25/6/2018
La iniciativa és fruit de la proposta de l'Aquelarre feminista als Pressupostos Participatius de Joventut d'enguany.
Un espai per atendre les víctimes d'agressions sexistes i mediar en conflictes per garantir una Festa Major segura per a totes: aquest és l'objectiu del punt lila. L'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai, amb el suport i assessorament del Consistori, ha creat un punt de referència per qui ha patit o presenciat una agressió masclista o bé per qui vulgui informar-se sobre prevenció i protocol contra agressions masclistes com també per conèixer a fons les activitats feministes del municipi.

El punt lila estarà situat al parc de Can Badell les nits de divendres 29 de juny i de dissabte 30 de juny de les 22.00 h a les 06.00 h.

Natàlia Fabián, regidora de la Dona, ha valorat la iniciativa positivament: "Em sembla molt adient crear aquest espai en el context actual, amb sentències injustes i moviments feministes a flor de pell. És vital incidir en aquest problema social amb una iniciativa de proximitat, un referent on informar-se en cas de conflicte o de dubte". Fabián ha celebrat que s'engegui aquest projecte i ha transmès la seva voluntat que el punt lila quedi instaurat aquesta Festa Major i es repeteixi en totes les que vindran.

Alba Ramírez, membre de l'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai, ha destacat la necessitat de crear un punt lila: "Mai s'havia creat un espai de seguretat per a les dones en un context d'oci. Aquest punt serà la clau per visibilitzar el suport, per deixar clar que no estan soles".

Atenció amb coneixement de causa

Al punt lila hi haurà les membres de l'Aquelarre Feminista acompanyades per tècnics del Consistori, professionals en l'àmbit de la joventut i del gènere, i el referent del Programa de Prevenció de Drogues de la Vall del Tenes.

Les persones de referència s'han format en el protocol sobre l'abordatge de les violències sexuals en espais festius, que s'està tirant endavant de manera conjunta a tots els municipis de la Mancomunitat de la Vall del Tenes.
Aquest informe recomana no deixar sola la persona agredida i fer-ne un seguiment basat en el suport comunitari sense jutjar-la. Tot amb l'objectiu d'assegurar un bon estat físic i emocional de la persona agredida.

Durant la Festa Major hi haurà cartells amb un missatge clar de respecte, com ara: Només sí és sí; No vull saber la teva opinió sobre el meu cos; L'alcohol no justifica cap agressió; Estàs veient o patint algun tipus d'agressió?; Molestar i bavejar no és lligar, o bé, De tornada a casa no vull ser valenta.

Aquesta iniciativa es basa en la ferma creença de l'Ajuntament de Bigues i Riells en el fet que l'administració pública no pot estar al marge dels canvis socials que es propulsen des de la societat civil, sinó dotar-los de mecanismes de protecció i d'acompliment.