Foc, Holi i Carretons, protagonistes de la Festa Major de Bigues 2018

6/7/2018
Del 27 de juny a l'1 de juliol s'ha viscut la gran celebració amb un gran ventall d'activitats amb èxit de participació.
Bigues ja ha celebrat la seva Festa Major i ha sigut un èxit. Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, ha valorat la celebració positivament: "Hi ha hagut una participació activa per part de tothom i s'han celebrat tots els actes. També s'ha pogut oferir un ventall de propostes per tots els públics."

José Gómez, regidor de Promoció Econòmica i de Turisme, ha destacat la qualitat dels actes malgrat els ajustos pressupostaris: "Ha sigut una festa molt difícil de dur a terme, però ha resultat un èxit; la complexitat d'incorporar diverses activitats que no s'havien fet mai combinat amb l'afegit de noves sensibilitats a la Comissió de Festa Major ha tingut un gran resultat motivat per
un gran esforç tant per part de les entitats com del Consistori".
Galiano ha destacat també la recuperació d'activitats com a element diferenciador d'aquesta Festa Major. En són un exemple la Baixada de Carretons, el retorn del Concurs de Paelles al parc de la Resclosa o bé la segona edició de la Holi Party a través dels Pressupostos de Joventut.

Gómez, per part seva, s'ha mostrat satisfet amb la conscienciació de la població a través de l'ús de plats i de gots reutilitzables a les Bigarraques: "Estem orgullosos de contribuir amb la reducció de residus plàstics i fomentar la reutilització a través dels rentaplats adquirits". No obstant això, el regidor també ha deixat clar que tot i les accions dutes a terme "cal seguir treballant ".

A més, com cada any, les entitats han pogut tenir el seu moment i també s'ha pogut visitar l'exposició dels tallers de l'Altell de patchwork, dibuix i pintura i del curs d'il·lustració de L@ Cova. La creació d'un punt lila també ha estat una de les novetats d'enguany més aplaudides.

Dijous d'esport, foc i dansa

El pregó teatralitzat de Fem BiR, una recreació del difícil encaix de totes les activitats en el programa de Festa Major, a l'hora de satisfer a tots els públics, va inaugurar oficialment la Festa Major de Bigues 2018.

Després, va ser l'hora del reconeixement a les entitats esportives a càrrec de l'alcalde i regidor d'Esports, Joan Galiano, i del gerent del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Ignasi Valls. Entre les bromes de l'speaker, els representants de les entitats esportives del municipi van anar recollint els premis personalitzats.
Tot seguit, va arribar el moment més esperat pel públic: el Festival Dansa Jazz de l'Espai Jove L@ Cova. Una cinquantena de ballarines van omplir l'escenari. José Gómez, va apuntar l'encert de disposar de l'envelat: "per tal que els actes no es vegin afectats per la meteorologia."

No hi cabia ni una agulla, a l'envelat. Maria Diu, coreògrafa de L@ Cova, va valorar molt positivament l'acte: "Des del setembre que preparem aquest festival. Les nenes han estat radiants i l'afluència de públic les ha fet créixer en escena. Estem molt contents amb aquest impuls per part de la regidoria de Joventut, tot i que sempre cal fer un pas més per la dansa, ja que no està tan valorada com altres esports".

Un cop acabada la dansa, el Ball de Diables va procedir a la tradicional encesa de la Foguera de Sant Pere, acompanyat en cercavila pels tabalers i Fai on Fire, l'entitat de malabars de foc que va oferir un espectacle molt reeixit.
Divendres de milla, sopar jove, sevillanes, patinatge i versots
La 9a milla urbana finalment es va celebrar divendres 28, arran dels ruixats de dijous. Oriol Ciurans es va erigir com a campió de la competició en la categoria masculina. El segon lloc va ser per a Pol Manrrubia i el tercer, per a Enric Hernández. Pel que fa a la categoria femenina, Tania Castillo va proclamar-se guanyadora. Jana Font i Anna Hernández es van endur el segon i tercer guardó respectivament.

El Consell Jove va organitzar la milla per primer cop i una de les novetats que va introduir va ser el reconeixement als joves i als nens. Per tant hi va haver guardonats en la categoria benjamí i infantil. Nil Botey va ser el guanyador de la categoria benjamí, seguit de Ferran Barberà i de Victor Martín. Pel que fa a la categoria infantil, la va guanyar Martí López, el segon lloc va ser per Marc Font i el tercer, per Oriol Espinosa.

Joan Galiano, alcalde i regidor d'Esports, va valorar la 9a milla com "un èxit com sempre però amb més participació jove". Josep Anton Tripiana, regidor d'Infància i Joventut, va destacar el paper del Consell Jove: "Gràcies a les propostes del Consell Jove aquest any no només s'ha premiat als grans". La milla 2018 va aplegar 111 participants, 40 més que el 2017. L'èxit de la milla es repeteix gràcies a la facilitat del recorregut que la posa a l'abast de tots els públics.
Després va tocar mostra de ball local amb el ball de sevillanes de Bigues i Riells, el ball en línia i l'actuació de l'escola de ball Sonick Dance Studio. Sílvia Rovira, regidora de Cultura, va fer entrega d'una dona d'aigua a la coordinadora, Mayte Miranda, en reconeixement a la feina feta durant tot el curs. Rovira li va voler agrair "la tasca d'ensenyament de dansa que fa a la ciutadania a través d'un guardó amb una forta càrrega emocional". Miranda, per part seva, va valorar l'acte com un èxit i va reconèixer la feina de la vintena de ballarins.

Paral·lelament es va celebrar el 37è Festival de Patinatge Artístic, al pavelló municipal d'esports. Enguany, el CPA Bigues i Riells va convidar els assistents a endinsar-se en el món dels videojocs. Hi va haver una gran afluència de públic i les demostracions per part de les patinadores i patinadors van deixar tothom amb la boca oberta per la seva precisió, elegància i originalitat.

L'art sobre rodes va deixar pas a l'escenificació de la pugna entre el bé i el mal a càrrec del Ball de Diables. El poder celestial, encarnat en Sant Miquel del Fai, s'enfrontava als banyetes, ambaixadors del mal de l'Infern en el tradicional acte sacramental. La pirotècnia i la teatralització van precedir els versots, que aquest any han fet referència a la recuperació del parc de la Rescolsa, al dron del
Consistori i a l'esperat Teatre Auditori Polivalent. A continuació va ser el moment dels petits de la colla amb el correfoc jove.

La primera nit de festa a l'envelat va ser amb cançons dels 80 i dels 90 i al parc de Can Badell, de concert amb De Cara a la Pared, Segonamà i Dj Hochi, resident a la Sala Clap de Mataró.
Dissabte de colors, udols i versions
Els plats forts de dissabte de Festa Major van començar al migdia amb el popular vermut de bandes amb el grup de Castelldefels i la Bandeltenes, a la Plaça Miquel Bosch, amb el suport del Grup de Dones de Bigues i Riells i Can Sapera. La tarda va seguir amb l'escalèxtric al Centre Cívic i Cultural El Rieral i l'espectacle musical infantil a càrrec de La Tresca i La Verdesca.

El moment més esperat de la jornada, però, va ser la Holi Big Color. Es va celebrar la segona edició del festival de llançament de colors típic de la Índia fruit dels Pressupostos Participatius de Joventut del 2018. L'acte va ser un espectacle de colors gegant amb l'amenització a càrrec de l'Associació de Dansa Pas a Pas, que va fer una demostració de diversos balls, des de dansa del ventre fins a hip-hop passant per l'estil més clàssic. Més de 300 persones es van trobar per participar a la festa i van acabar coberts de pols multicolor.

Al vespre va arribar el torn de la cantada d'havaneres i de l'actuació de The Mckensy's Clan Band, un grup d'escocesos excèntrics molt divertits. Un cop va caure la nit, va ser l'hora de la lloba de la Madella, precedida pel correfoc adult. L'estrella del Ball de Diables no va deixar indiferent a ningú i un cop acabada l'exhibició de foc, tothom volia fotografiar-s'hi.

Paral·lelament es va celebrar el sopar jove a can Badell, ja que dijous es va haver d'anul·lar per amenaça de pluja. La proposta culinària d'enguany va ser molt ben rebuda: un frankfurt amb formatge i ceba caramel·litzada deliciós acompanyat de cervesa artesana.
El foc i la teca van donar pas a la nit amb Los Mil Hombres i Rocktambuls a l'envelat i vetllada de dj's al parc de can Badell amb Dj Arnau, Dabeat, Cpin, Galgo, Dj David i Dj Gravity.

Durant les nits de concert, hi va haver, per primer cop, a Bigues i Riells un punt lila, ubicat a l'entrada del parc de can Badell. L'espai va rebre 150 visites cada nit de joves interessats en l'activitat feminista del municipi i conèixer el funcionament del punt de suport contra agressions sexistes.Des de la regidoria de la Dona, Natàlia Fabián, ha valorat molt l'esforç de les activistes voluntàries: "No només van donar suport als joves sinó que van aprofitar l'oportunitat per remoure consciencies. Estem molt satisfets amb la participació ". El Consistori va posar a disposició d'aquest nou espai personal professional i format com una agent de policia de paisà i tècnics municipals.

Laura Ballés, membre de l'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai, s'ha mostrat satisfeta del funcionament del punt lila: "Estem contentes de l'interès que ha demostrat la població per l'entitat i les peticions d'informació. També ha funcionat molt bé el joc sobre la concepció de l'amor que vam proposar, es tractava de classificar frases com: "Mantenir relacions sexuals quan no et ve de gust" o "Confiança cega com a amor o no. El repte ha suscitat molt debat, que era el que buscàvem".

Ballés s'ha mostrat també molt contenta amb el suport rebut per part de l'Ajuntament de Bigues i Riells, que a més d'oferir-los l'espai, els ha ofert assessorament tècnic i suport policial cada nit. L'Aquelarre Feminista s'ha pogut presentar a tothom aquesta Festa Major i aquest fet els ha donat molta empenta. Josep Anton Tripiana, regidor d'Infància i Joventut, ha mostrat la seva satisfacció amb les activistes i la resposta jove: "És molt esperançador que el jovent estigui conscienciat amb els problemes de violència masclista, tant contra les dones com el col·lectiu LGTBI".

A més, durant tota la Festa Major de Bigues, hi ha hagut un estand del Programa de Prevenció de Drogues de la Mancomunitat de la Vall del Tenes a càrrec de David Sanitjas, on s'ha ofert informació sobre drogues i les seves conseqüències. A més, Sanitjas ha pogut retrobar-se amb els joves i fer-ne un seguiment.

Diumenge de traca final amb paelles, carretons i focs d'artifici
L'últim dia de Festa Major va començar amb un dels concerts del Festival Internacional de Música Clàssica a l'Església de Sant Pere i Sant Pau de Bigues. Hi va haver actuació a càrrec de la soprano Anna Niebla i del pianista Éric Ledesma i programa educatiu i de promoció professional amb la col·laboració del Conservatori del Liceu.

Al migdia va ser el moment de l'esperat concurs de paelles. La novena edició de la competició gastronòmica es va tornar a fer al parc de la Resclosa després de molts anys. Carme Argemí, membre de la Comissió de Festa Major i de Fem Bir, va explicar l'objectiu de l'acte: "Es tracta de fer un dinar de germanor i, alhora, que la gent conegui nous espais del poble. El guanyador s'endú un cistell artesanal amb productes de la terra, oli i mongetes, dona d'aigua i una caixa de cava per la colla".

Aquest any, en vista de la qualitat de les propostes, es va fer un segon premi per primer cop. Tretze xefs van competir per elaborar la millor paella. N'hi va haver de marisc, groga i negra, amb calamars, gambes, sípia i musclos, totes amb fumet de peix i una de només verdures, que va rebre una menció especial.

Aquest certamen es fa des del 2002 i ha passat per espais com el camp del Flix o bé la plaça del mercat.

José Gómez, regidor de Promoció Econòmica i Turisme, ha definit el canvi d'ubicació del concurs com: "un assumpte logístic amb l'objectiu de recuperar el parc de La Resclosa com a part activa del municipi".

Montserrat Olivares, una de les paellaries, definia l'acte així: "És una manera de sentir-me part del poble i contribuir a la Festa Major, amb la participació activa de la ciutadania, i gaudir de l'entorn i de l'obra del parc de la Resclosa". Jaume Codina, un altre dels paellaires participants, explicava el seu objectiu: "No pensem guanyar, pensem menjar i fer germanor".

La majoria de colles, però, es pren molt seriosament la competició elaborant paelles de molta qualitat. Finalment l'edició novena se la va endur la colla El Flix, que va ser determinada la millor paella. El segon premi va ser per la paella 12, que es va endur una caixa de fruita completa.

El jurat va explicar el veredicte: "No ha sigut fàcil en un primer moment, les paelles estaven igualades fins que, a mig fer, hem trobat la que destacava. Ens hem basat en el gust, la textura de l'arròs, el color i el sofregit".

A la tarda es va recuperar la Baixada de Carretons de Bigues, una activitat que es s’havia fet anteriorment, i enguany s'ha rescatat a través d'una proposta d'un jove del municipi. En la primera nova edició hi van participar 9 carretons, que van baixar dues vegades pel recorregut de 720 metres i 40 metres de desnivell.Els pilots i els carretons van sortir d'una mica més avall de l'espai jove L@ Cova.La Baixada de Carretons s'ha volgut tornar a fer amb el màxim de seguretat, per la qual cosa, es va encarregar un pla d'autoprotecció per evitar riscos. Els participants van haver de garantir que el seu vehicle era sòlid, que girava i frenava en condicions, i equipar-se amb casc, guants i colzeres.

El guanyador de la baixada va ser en Joan Carles Puig, de Vilassar de Mar, conduint el Tro, que ho va definir com: "Una experiència molt bona, tant que hagués allargat el recorregut i espero participar l'any que ve". Puig va fer un temps mitjà entre les dues baixades d’1:49:40 minuts. El segon classificat va ser Gustavo Adolfo amb Diego Moraleda sobre el Troper 2, i el tercer, Joaquim i Aleix Puig amb el Llampec. També es va reconèixer el primer classificat local: Albert Santacreu i Gerard Estrany, el Chatarrra Team.

La Festa Major de Bigues va encarar la recta final amb la tradicional ballada de sardanes, l'exhibició d'ensinistrament caní, el concert i ball de l'Orquestra Internacional Maravella i la mostra de dansa del Ball de Gitanes amb totes les seves colles. El Ball de Diables de Bigues i Riells del Fai es va encarregar de posar el punt final a la gresca del 2018 amb un castell de focs.