Com funciona la T-mobilitat?

26/1/2024
Ara per moure’s en transport públic cal fer ús d’aquest nou suport, en format de targeta contactless o bé a través del mòbil.
Responent a una demanada de la població l'Ajutament de Bigues i Riells del Fai informa sobre el funcionament de la T-mobilitat. Actualment, la T-mobilitat és l'únic suport de validatge per moure's en transport públic, és a dir que els sistemes anteriors ja no són vàlids (la T-10, la T-dia, la T-mes, la T-trimestre, la T-50/30, la T-70/30 i la T-4 han desaparegut). A més, els títols comprats fins el 14 gener del 2024 caducaran el 30 d’abril del 2024, per regularitzar el canvi de preus.

Com aconsegueixo una T-mobilitat?

És important saber que si bé abans es podia adquirir una t-10 o similars a la papereria Reyes això ja no és així, ja que la t-mobilitat només es pot aconseguir en municipis que comptin amb estació. Per a la població de Bigues i Riells del Fai, doncs, el més pràctic serà comprar la t-mobilitat a les estacions d'autobusos de Caldes de Montbui o bé Granollers.

Ara bé, la t-mobilitat en línia, la que es pot fer servir a través dels dispositius mòbils, es pot aconseguir des de tot arreu, a través de la plataforma T-mobilitat i l’app. De fet, aquesta aplicació compta amb una eina de planificació de rutes. L'aplicació però, només funciona amb el sistema Android, qui tingui dispositius IOS només podrà fer ús de la t-mobilitat en format de targeta. El format físic també es pot obtenir a través d'internet. La població pot donar-se d'alta i sol·licitar el suport T-mobilitat al següent lloc web, i en cas de voler el suport físic, rebre'l a casa.

També es pot aconseguir per aquestes vies:

- Les màquines d’autovenda dels operadors TMB, Ferrocarrils, Rodalies i TRAM.
- Els webs de T-mobilitat, TMB i FGC, en el cas de compra de la targeta.
- Les aplicacions T-mobilitat , TMB App i FGC T-mobilitat.
- Els punts d’atenció T-mobilitat habilitats de la xarxa de transport públic: https://t-mobilitat.atm.cat/web/t-mobilitat/informacion-y-transporte?view=oacs
Canals d’atenció

Canals d’atenció per resoldre dubtes i incidències:

- Twitter T-mobilitat: @T_mobilitat
- Canal d’atenció de Telegram: Telegram Atenció
- Telèfon gratuït 900 928 900.
- Centre T-mobilitat: av. de la Granvia de L’Hospitalet, 16-20. 

Seguidament, el consistori planteja diverses novetats segons el perfil d’usuari:

Joves: heu de saber que ara la T-16 és en un suport nou i independent de la T-mobilitat per a menors de 16 anys. El 31 de desembre de l’any que en feu 16 s’us caducarà i l’haureu de canviar per una T-mobilitat, on hi podreu carregar la T-Jove, que és el que et surt més a compte.

Usuaris freqüents: amb la t-mobilitat al mòbil pots carregar més d’un títol a través de l’aplicació.

Usuaris poc freqüents: us recomanem la T-anònim i la T-usual de cartró.

 
Més informació sobre els títols que es poden carregar a la T-mobilitat

T-usual
Abonament personal i intransferible vàlid per fer un nombre il·limitat de viatges durant 30 dies consecutius des de la primera validació. Ha d'anar acompanyat del DNI o document equivalent. Vàlid per a les estacions de metro Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia L9 Sud.

T-casual
Abonament unipersonal vàlid per fer 10 desplaçaments integrats d'1 a 6 zones, en què es disposa, en el cas d'un bitllet d'una zona, de 75 minuts entre la primera i l'última validació. El termini s'incrementa 15 minuts per cada zona. No és vàlid per a les estacions de metro Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia L9 Sud.

T-jove
Títol personal i intransferible per a menors de 30 anys amb un nombre il·limitat de viatges integrats en 90 dies consecutius, a les zones delimitades per la primera validació, en tots els modes de transport segons les zones per les quals es transiti. Ha d’anar acompanyat d’un document oficial acreditatiu i en vigor del seu titular.

T-familiar
Abonament multipersonal vàlid per fer 8 viatges en 30 dies consecutius des de la primera cancel·lació, en què es disposa, en el cas d'un títol d'una zona, de 75 minuts entre la primera i l'última validació. El termini s'incrementa 15 minuts per cada zona. No és vàlid per a les estacions de metro Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia L9 Sud.

T-grup
Títol multipersonal i horari, de 70 viatges integrats en 30 dies consecutius des de la primera validació, en tots els modes de transport segons les zones per les quals es transiti (pagament màxim 6 zones).

T-70/90
Títol multipersonal i horari de categoria general, de 70 viatges integrats en 90 dies consecutius des de la primera validació, en tots els modes de transport, segons les zones per les quals es transiti (com a màxim, es paguen 6 zones).

Títols independents

T-mobilitat anònima
Està pensada per usuaris ocasionals, només permet recarregar un títol cada vegada. Es pot comprar directament a les màquines d’auto-venda sense registre previ. Es pot validar en tots els vehicles adherits.

T-mobilitat de cartró
Es tracta de la T-usual en el seu format específic, sense necessitat de carregar-la al mòbil ni a la targeta t-mobilitat personalitzada, es pot comprar directament a les màquines d’auto-venda sense registre previ. Es pot validar en tots els vehicles adherits i es pot recarregar. Està pensada per usuaris amb un recorregut habitual.

T-16
Títol de transport per als infants des dels 4 anys fins als 16 (en concret, fins el 31 de desembre de l’any que en fan 16. Es tracta d’una targeta T-mobilitat independent de la targeta general, que s’identifica explícitament amb la nomenclatura 'T-16' gravada a la targeta, i en la qual no es poden carregar altres títols que no siguin la T-16.Aquest títol permet fer un nombre il·limitat de viatges a la xarxa de transport públic dins la mateixa zona tarifaria on resideix l'infant. És un títol de transport personal i intransferible que ha de contenir el nom i els cognoms de la persona titular, així com el número del DNI/NIE/passaport/llibre de família. En el cas de menors d’edat trans, es preveu la possibilitat de contenir el nom i els cognoms de la persona titular d’acord amb la seva targeta sanitària individual, acompanyada de la preceptiva certificació de l’administració competent en matèria LGBTI acreditant que la seva targeta sanitària es correspon al seu DNI/NIE/passaport i/o llibre de família.