Humana ha recollit a Bigues i Riells 15 tones de roba per una finalitat social

6/2/2019
La recollida selectiva del tèxtil representa un estalvi i contribueix a la protecció ambiental.
La fundació Humana (Humana Fundación Pueblo para Pueblo) promou la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, a l’Amèrica Llatina i a l’Àsia, i també d’ajuda local. Aquest 2018 la fundació ha recuperat 15.334 kg de roba feta servir a Bigues i Riells.
Aquestes donacions equivalen a 31.700 peces de roba que tindran una segona vida. El funcionament de la iniciativa es basa en la col•locació de contenidors on la ciutadania pot dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s'utilitzen. El servei és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament dels residus urbans.
“Des d'Humana aplaudim la feina dels municipis que promouen la recollida selectiva del tèxtil”, valora Àgata Soler-Roig, responsable de l’àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, “i insistim en la importància d'impulsar un model de gestió sostenible que prioritzi el factor social davant del mercantil”.
Sabíeu que del tèxtil se'n pot aprofitar més del 90%?
Després de l’orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%. Per això, és tan important conscienciar la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva.

El motiu per a l’optimisme és la importància creixent de l’economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que al 2025, la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la Unió Europea.
La reutilització i el reciclat del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus als abocadors i a les plantes incineradores, així com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 quilos de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les 15 tones recollides el 2018 representen un estalvi de 48 tones de CO2 a l’atmosfera.
On va la roba?

La roba dipositada als contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. Les peces tractades aniran cap a les botigues de moda sostenible d'Humana a Catalunya o bé s'exportaran, principalment a l’Àfrica, on es vendran a preus de mercat per a generar recursos per a la cooperació i el desenvolupament.
Després de trenta anys d'activitat, 2,4 milions de persones s'han beneficiat dels programes de desenvolupament que Humana duu a terme als països del Sud a través de socis locals. La fundació ha destinat 30 milions d'euros per a la formació de professors de primària, per l'impuls de l'agricultura sostenible i per lluitar contra el VIH, entre altres accions.