Els infants protagonitzen el Dia Internacional de les Dones de Bigues i Riells

13/3/2018
Les activitats de la jornada reivindicativa, organitzades per les quatre entitats de dones del municipi, van centrar-se en els primers referents: els contes.
El dia 8 de març va ser complet a Bigues i Riells. Al matí, les psicòlogues municipals i l'Aquelarre Feminista BiR van oferir un taller de contes en clau de gènere a les escoles del municipi. La jornada va començar a l'escola El Turó, on es va explicar el conte de la Blancaneu, analitzant-ne cada fragment i deixant espai a la reflexió dels nens i nenes per debatre en grups els rols masculins i femenins de l'obra. Els infants es van mostrar molt participatius i crítics.

Anna Carreras, membre de l'Aquelarre Feminista BiR, es va mostrar satisfeta amb el taller "crec que hem aconseguit que els nens facin el clic, han vist que els contes tradicionals no són el seu mirall i que les coses no són el que semblen". L'Aquelarre Feminista BiR es va estrenar com a entitat el Dia de la Dona.

Els infants del Turó van valorar el taller com quelcom "necessari". Els nens i nenes van extreure un reguitzell de reflexions de l'activitat: "Hem après que tots hem de ser iguals"; "Les dones no han de ser millor que els homes ni els homes millor que les dones"; " Amb els adjectius dels personatges, hem vist que de les dones es deia només que eren dolentes o fluixes i els homes més valents. I no és així."; "Avui hem après que cap conte ha de dir com han de ser les dones ni els homes."

Les psicòlogues municipals van valorar positivament el taller, ja que els infants "van dir allò que pensaven sense reflexionar si era políticament correcte". Ara bé, també apuntaven que "és una llavor, cal analitzar també els rols al pati, els llibres de text...".

En acabar, es va fer entrega d'un lot de llibres, per començar la biblioteca coeducativa del centre, a la directora, Mercè Asensio.

La reivindicació va seguir a l'escola El Colomer, on després de fer el taller els alumnes van rebre la visita de l'alcalde, Joan Galiano, i de la regidora de Serveis Socials i de la Dona, Natàlia Fabian. Alcalde i regidora van fer entrega a la directora del centre, Marta Batlles, del lot de llibres coeducatius.

L'alcalde, Joan Galiano, va voler agrair a les escoles que "agafin aquest tipus de projectes, ja que treballar la base és clau. Així preparem un exèrcit de ´troians´ perquè facin entrar a casa idees noves". Galiano va transmetre la voluntat de l'Ajuntament de consolidar aquest tipus d'activitats, en vista de l'eficiència i l'evidència que "les generacions futures seran millor que les altres".

Natàlia Fabián, regidora de Serveis Socials i de la Dona, va destacar el paper dels nens i nenes: "Tenim uns infants molt participatius i implicats. Ells són la clau. Si no comencem per l'arrel, no canviarem res".

Anna Vila, membre de l'Aquelarre Feminista BiR, va fer èmfasi en la necessitat de "treballar més els rols i la desigualtat per treure'n tot el suc. L'escola és clau perquè és on passen més temps i el conte ho explicava de manera clara, però no podem oblidar que és molt fàcil caure en l'estereotip de com han de ser les nenes i els nens".

Els infants del Colomer van destacar que havien après que "El Dia de la Dona no se celebra el 8 de març sinó cada dia". També van fer reflexions com "La dona pel fet de ser dona no ha de netejar" o bé "Ningú és superior a ningú, no per ser un noi t'han de pagar més".

Al final dels tallers es va llegir una carta de desitjos de l'Ajuntament de Bigues i Riells per les nenes i dones del municipi:

"A les biguetanes i riellenques d'aquest poble us volem desitjar que sigueu tant febles com fortes, tant porugues com valentes, tant delicades com robustes, que gaudiu d'allò que més us agrada, que sapigueu dir que no a allò que no voleu. Que us feu valorar i respectar per qui sou i no per qui se suposa que heu de ser. I volem estar al vostre costat especialment perquè treballeu per ser dones lliures en les vostres decisions".
L'objectiu de les activitats realitzades perseguia no deixar la reivindicació dels drets de la dona pel dia 8 de març, sinó fer-la present a les aules proposant als infants treballar en un conte alternatiu fins a la Diada de Sant Jordi.

Tarda reivindicativa de contes i videofòrum a Riells del Fai
La tarda del 8 de març no va ser menys intensa que el matí. El Grup de Dones de Riells del Fai, el Grup Dones de Bigues i Riells, el grup de dones marroquines de Bigues i Riells i l'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai van sumar esforças per organitzar una bateria d'activitats útils i reivindicatives.

Per començar, una bateria de contes infantils teatralitzats a càrrec de Sucdecontes, que van oferir alternatives de rols de gènere als infants a través del llenguatge més efectiu, la fantasia. Els arguments dels contes explicaven històries com la d'una tortuga que decideix marxar a veure món, la d'una princesa que clama per deixar de ser rosa i fer feines roses, la d'un nen que, perplex, coneix una nena tan aventurera com ell o bé la d'un lleó que volia caçar com les lleones. L'objectiu del taller perseguia transmetre la coeducació, segons la seva executora, Núria Alonso. Sucdecontes busca despertar l'esperit crític dels infants en tots els àmbits.

Després d'un piscolabis preparat pel Grup de Dones de Bigues, del Grup de Dones de Riells del Fai i del grup de dones del Marroc, es va celebrar un videofòrum a càrrec d'Aroa Talavera, psicoterapeuta especialista en perspectiva de gènere. Es van visionar cinc curts, dos de francesos i tres d'espanyols, que evidenciaven la desigualtat a través de l'exageració i del canvi de papers. El Grup de Dones de Bigues i el Grup de Dones de Riells del Fai es van mostrar molt participatives i amb ganes de debatre els documents audiovisuals visionats.

Per acabar el Dia Internacional de les Dones, la regidora de Serveis Socials i de la Dona, Natàlia Fabian, va llegir el manifest i es van deixar anar els globus biodegradables violetes.

També van assistir als actes reivindicatius al Centre Cívic de Riells del Fai l'alcalde, Joan Galiano; la regidora d'Ensenyament, Mayte Escobar; la regidora de Cultura, Sílvia Rovira; el regidor de Joventut, Josep Tripiana, i el regidor de Medi Ambient, Joan Baptista Company.

La implicació de les entitats dedicades a la Dona no s'atura
La tasca de les entitats com el Grup de Dones de Bigues i el Grup de Dones de Riells del Fai no s'acaba el Dia Internacional de les Dones. De fet, les seves integrants treballen durant tot l’any amb l'Ajuntament i altres entitats arreu del territori. Des del Consistori es vol agrair als grups de dones de Bigues i Riells la feina de cohesió territorial, el suport i cura d’altres dones i la promoció de formació online que organitzen.

Això sí, encara que la seva tasca sigui tan àmplia, el Dia Internacional de les Dones és quan queda visibilitzada, en un gran 8 de març.