Una iniciativa veïnal impulsa que el campanar de Riells torni a sonar

16/3/2015
Els 4.771 euros que costa la millora els pagarà el bisbat de Vic i una recol·lecta popular.
EL 9 NOU. Eduard Batlles

El campanar de l’església de Sant Vicenç, a Riells del Fai, tornarà a sonar i a marcar l’hora correcte en menys de mig any gràcies a una iniciativa popular. La proposta es va aprovar en l’últim Consell de Poble, celebrat dimarts passat, per vuit vots a favor i dos en contra –els del regidor del PSC, Joan Moreno, i el d’ICV-EUiA, Jordi Clua–. El cost total de la millora serà de 4.771 euros i es finançarà a dues bandes: el bisbat de Vic, que ja ha afirmat que hi aportarà 2.000 euros, i les donacions que aconsegueixi aquesta iniciativa.

L’Ajuntament, per la seva banda, es compromet a posar un euro per cada euro que recullin els veïns per arribar a la quantitat final necessària. La iniciativa va sorgir arran d’unes guardioles que es van col·locar a l’única botiga del poble per recollir diners per remodelar el campanar. També es van aconseguir 245 signatures per demanar aquesta actuació, que s’haurà de materialitzar després d’aconseguir els diners. “Que l’Ajuntament prengui part en les mancances del poble és perfecte. El campanar ens aporta molta informació, si hi ha alguna defunció o quan hi ha missa”, explica Alfons Peró, un dels principals impulsors de la iniciativa.

Els més de 4.700 euros que es necessiten serviran per posar un mecanisme electrònic nou amb una antena de ràdio per controlar el rellotge. També es canviaran els martells de les dues campanes. Aquestes estan en bon estat i no caldrà substituir-les. El nou sistema possibilita que el campanar es pugui aturar en determinades franges horàries i que, fins i tot, el rellotge es pugui canviar automàticament i a distància.
En el Consell de Poble, la iniciativa va tenir una bona rebuda per part de la majoria d’assistents. Malgrat això, Moreno va argumentar:

que l’Ajuntament no ha de finançar l’Església i, per tant, tampoc aquesta remodelació. Clua va justificar el seu vot en contra amb el mateix argument. “No estem parlant de sentiments, parlem dels diners de tothom”. Per la seva banda, l’alcalde, Joan Vila, explica que l’Ajuntament no finança l’Església. “El so de les campanes és patrimoni del poble”, explica Vila, que també deixa clar que si la iniciativa popular recull els diners necessaris, l’Ajuntament no n’hi posarà de més. “El que fem és ajudar a reduir esforços econòmics”, afegeix.

UN ANY SENSE SONAR

Des de fa poc més d’un any el rellotge del campanar de Riells i tot el sistema electrònic s’havia aturat i no s’havia pogut arreglar. L’Ajuntament no descarta repetir una fórmula similar perquè el campanar de l’església de Sant Pere de Bigues, que pertany
al bisbat de Terrassa, també torni a funcionar. En aquest cas, les campanes ja fa 24 anys que no sonen.