Ja han començat les obres del Camí Fluvial

7/2/2019
El recorregut connectarà en pocs mesos Parets del Vallès i Sant Miquel del Fai.
L'Ajuntament de Bigues i Riells ha començat les obres del camí fluvial del riu Tenes. Després d’anys d’esforços i treballs, aquest 2019 els ciutadans del municipi i de la rodalia podran gaudir del recorregut natural que connectarà Parets del Vallès i Sant Miquel del Fai.

El camí fluvial constarà de 8.622 metres arran del riu Tenes, al terme de Bigues i Riells. Amb aquest nou tram, el recorregut total del camí fluvial, connectarà Parets del Vallès amb Sant Miquel del Fai.

El projecte aprofita camins existents i afegeix trams de camí oberts recentment a partir del pas de persones, ciclistes o cavalls. En algun cas, el recorregut serà per carrers, quan travessi les zones urbanes. Es preveu adaptar l’amplada i la secció del camí, que oscil•larà entre els 2,5 i els 3 metres; fer la neteja i el desbrossament de l’entorn; condicionar el sòl i construir passeres, rampes i baranes de fusta, passos de riu i tanques allà on sigui necessari. També es preveu la poda puntual d’arbres torts perillosos i col•locar senyalització específica.

Joan Moreno, regidor d’Obres i Serveis, ha ex¬plicat el rerefons del projecte: “Per fi tindrem un municipi de cara al riu. La població podrà gaudir de la flora i la fauna que tenen a tocar, respectant el medi. D’aquesta manera també quedaran con¬nectats els barris de la Font del Bou i El Rieral de manera segura. A més, la demanda històrica d’unir a peu Bigues i Riells del Fai quedarà sa¬tisfeta”.
 
El nou camí fluvial permetrà la circulació de vianants i mitjans no motoritzats. En tot cas, es mantindran els criteris prioritaris de gestió del medi fluvial del Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs.

Garriga Obres i Serveis S.L. està executant les obres del camí fluvial per 216.781,54€ i una millora d'obra extra de 32.850€. El preu de licitació dels treballs del camí fluvial era de 254.187,78€. L'empresa ha fixat en tres mesos i mig aproximadament el termini d'execució dels treballs. Aquestes actuacions es fi¬nancen entre l’Ajuntament de Bigues i Riells i el Consorci Besòs Tordera.

Tots els passos que han calgut

El projecte del camí fluvial del riu Tenes es va haver d’incorporar dins del pla especial del riu Tenes, ja que les classificacions urbanístiques del sòl per on discorrerà el camí són molt di¬verses i ha calgut redactar aquest planejament, amb l’objectiu d’assegurar el menor impacte en el medi natural, durant tot el seu traçat. Aquesta diversitat ha obligat a la redacció d’aquest pla especial, la complexitat del qual ha fet que no es poguessin iniciar les obres abans.

A més d’aquesta tramitació, a causa de la mul¬titud de propietats particulars que han resultat afectats pel recorregut del passeig, ha calgut dur a terme un reguitzell d’expedients d’expropiació. Aquests fets han provocat que hagi calgut fer una multitud de tràmits administratius que han permès arribar a l’expedient de contractació de l’empresa que durà a terme les obres.