Joan Galiano participa en el primer Consell d'Alcaldies telemàtic

14/5/2020
Els alcaldes del Vallès Oriental s'han trobat per valorar les actuacions del Consell Comarcal durant l'Estat d'Alarma.
Ahir, 13 de maig, es va celebrar el primer Consell d'Alcaldies en format telemàtic. La trobada, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, va aplegar 37 dels 39 alcaldes i alcaldesses de la comarca. Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, va ser-hi present per valorar les actuacions del Consell en l'àmbit social, econòmic i educatiu.

A més d'informar-se sobre les accions del Consell, Joan Galiano, va mostrar la preocupació de l'Ajuntament de Bigues i Riells en relació amb la data de reobertura dels centres de dia. Galiano va expressar el seu neguit per la capacitat d'organització de les famílies amb persones dependents i la càrrega que comporta. El Consell va respondre que en el moment que s'aixequi l'Estat d'Alarma, es faran les comprovacions pertinents per poder fixar dates per a la reobertura.

D'altra banda, l'alcalde del municipi, també va proposar la creació d'un front comú des del món local per canviar els temps d'enviament de les comunicacions oficials dels canvis en la normativa al BOE per part de l'Estat. La proposta busca evitar comunicar canvis substancials en el dia a dia de la societat, amb només poques hores de marge. Galiano va posar d'exemple el cas de la represa de l'activitat dels establiments de restauració, en què la normativa es va publicar diumenge a la tarda i entrava en vigor dilluns a primera hora.

Serveis Socials, el pilar per afrontar la crisi

Les actuacions en l'àmbit de les polítiques socials van centrar bona part de la reunió. Durant aquest temps, s'han centrat a assegurar els serveis considerats essencials, amb una atenció prioritària a famílies vulnerables i els infants a càrrec, persones grans en situació de dependència i persones sense llar.
 
 
 
També, les actuacions en atenció a menors en situació de risc, alimentació bàsica i serveis de menjador, serveis d'atenció domiciliària, emergències socials i atenció a la violència masclista han estat una prioritat a la comarca.

A més, es va destacar l'increment d'expedients de serveis socials, entre el 13 de març i el 8 de maig, d'un 41,33% respecte al mateix període de l'any anterior. L'any 2019, es van fer 19.645 tràmits i el 2020, 33.483 actuacions.


Pla de reactivació econòmica en marxa

A través de la Taula Vallès Oriental Avança, s'ha prioritzat la concertació i el diàleg amb els agents socials i econòmics i s'ha creat un grup de treball per a la reactivació econòmica del Vallès Oriental, amb l'objectiu d'aplicar-ho de manera imminent però amb una mirada a mitjà termini, pensant en la recessió.

I l'ensenyament?

El servei de transport escolar està suspès des de l'Estat d'Alarma, la qual cosa ha afectat 1.869 usuaris; més de 17 empreses afectades que han hagut de sol·licitar la suspensió temporal de contractes per causa de força major.

Per altra banda, al llarg del juny, es preveu retornar una part de la quota als 420 usuaris que han pagat en concepte de transport escolar no obligatori. El retorn es farà quan es disposi de la resolució del Departament. Pel que fa a les preinscripcions, s'ha explicat que s'ha apostat per la preinscripció via telemàtica a fi d'evitar les gestions presencials.

Reconeixement de la tasca dels ajuntaments davant la crisi

El president del Consell Comarcal, Francesc Colomé, va reivindicar l'esforç dels ajuntaments amb la situació d'emergència. Joan Galiano, per part seva, va valorar positivament la trobada, per poder conèixer de primera mà les actuacions i saber la direcció que es prendrà els mesos que vindran.