L’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai i el Consell Comarcal del Vallès Oriental han presentat la Fira de l'Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà del 2024

17/1/2024
Una quarantena de persones han assistit a l’acte de presentació de la fira al castell de Montbui. La fira tindrà lloc el dissabte 27 de gener i comptarà amb mitja dotzena d’actes previs.
Ahir, dimarts, 16 de gener, va tenir lloc l’acte de presentació i la roda de premsa sobre la Fira de l'Oli del Vallès i el Mercat del pa artesà del 2024. El castell de Montbui va ser l’escenari emblemàtic escollit per desvetllar la programació, tant del dia de la fira (27 de gener) com dels actes previs (20, 22, 24 i 26 de gener) pel seu valor patrimonial.

L’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, van obrir l’acte. Galiano va destacar l’arrelament de l’oli d’oliva al municipi a través del trull de Can Sapera, que atreia pagesos i particulars d’arreu de la comarca que venien a premsar les seves olives, i de la fira, que se celebra des de fa més de 10 anys. Cordero, per part seva va explicar el treball conjunt entre ambdues institucions i l’aposta del Consell Comarcal per la fira. Seguidament, el conseller de la Xarxa de productes de la Terra, Ignasi Martínez, va posar sobre la taula la importància dels productes de proximitat que es podran trobar a la fira.

A continuació, el regidor de Promoció Econòmica i de Turisme, Antoni Verdugo, va presentar el programa de la fira i les novetats del 2024, destacant els tasts d’oli i l’aposta pel pa fet amb varietats de farines antigues recuperades. El regidor, també va puntualitzar que, finalment, el showcooking el farà el restaurant La Mama de Santa Eulàlia de Ronçana i que el concurs d’allioli del 20 de gener serà una demostració d’una recepta medieval l’allioli, a càrrec de Pep Salsetes.
 
 
Finalment, Marc González, vicepresident de l’Associació de Productors i Elaboradors d'Oli d'Oliva del Vallès, va explicar els efectes de la sequera, derivada de l’emergència climàtica, en la collita d’olives, que enguany ha estat d’un 10% de mitjana, i va remarcar la importància de la fira per tal d’aconseguir nous compradors. González, també va aprofitar per presentar el nou logotip de l'associació. De fet, la nova imatge ha estat fruit de l’esforç de l’alumnat de l’IES Carles Vallbona, tal com va explicar la seva directora, Maria Jesús Bermúdez.

Un cop feta la presentació, es va obrir el torn de preguntes per als mitjans assistents i es va cloure la jornada, que va aplegar una quarantena de persones del món polític, comunicatiu i de l'agricultura, amb un refrigeri amb productes de la terra a l’església de Sant Mateu de Montbui i una visita guiada del conjunt patrimonial del Castell de Montbui, a càrrec del tècnic municipal de Patrimoni.