De l’hort a la biblioteca

17/4/2023
El 28 d’abril es farà un taller sobre les llavors de tomàquets del Vallès Oriental, entre altres activitats, per promocionar els cultius locals.
Bigues i Riells del Fai forma part del projecte de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona De l’hort a la biblioteca des del 2017.

Per això, el 28 d’abril a les 18.30 hores, es podrà celebrar el taller “Llavors de tomàquets del Vallès Oriental”. Durant l’activitat es coneixerà el procés d'extracció i els passos a seguir per a tenir una conservació idònia de les llavors. Aquest taller està pensat per al públic adult i cal inscripció prèvia per participar-hi, ja que les places són limitades.

Aquest projecte busca promoure els valors identitaris del territori promocionant el patrimoni agrícola, el producte i la gastronomia de la comarca. El 2023, les biblioteques del Vallès Oriental que hi participen, han programat un seguit d’activitats en un eix comú: les llavors.

La biblioteca de Bigues i Riells del Fai ha programat tres activitats del març al maig:

- El passat 30 de març, una quinzena de persones van assistir a la xerrada sobre llavors locals i la importància de plantar varietats locals per a garantir la biodiversitat del planeta.

- El 28 d’abril a les 18.30 hores, es farà el taller “Llavors de tomàquets del Vallès Oriental”, a càrrec de Neus Solà.

 
 
- El 26 de maig a les 18.30 hores, tindrà lloc el taller “Com netejar i conservar llavors de l'hort”. Durant l’activitat es descobrirà el procés d'extracció i els passos a seguir per a tenir una conservació idònia de les llavors, a càrrec de Les Refardes.

Aquests tallers estan pensats per al públic adult i cal inscripció prèvia per participar-hi, ja que les places són limitades.

La biblioteca de Bigues i Riells del Fai, aprofitant la tradició agrícola del municipi i la seva participació a De l’hort a la biblioteca, vol ser també un punt on trobar llavor local i on la població també pugui portar-ne per promoure el seu cultiu i el coneixement.

Actualment, i gràcies a la col·laboració de Llavors orientals, la biblioteca posa a disposició dels usuaris llavors en préstec per promoure el cultiu de llavors de proximitat. Els usuaris que n’agafin, es comprometen a tornar les llavors l’any vinent després de la collita. Actualment, la biblioteca ofereix llavors de col paperina, porro de l’etern, tomàquet rosa ple i tomàquet poma ple.

A més, en les pròximes activitats De l’hort a la biblioteca es regalaran llavors a les persones assistents.

Des de la biblioteca, es fa una crida a la població per portar llavors locals pròpies per tal d’enviar-les al banc de llavors de Granollers per analitzar-les i seguidament posar-les en préstec.