De l’hort a la biblioteca

8/1/2024
Per promocionar els cultius locals es posa a disposició de la població llavors en préstec de fava reina mora.
La biblioteca de Bigues i Riells del Fai, aprofitant la tradició agrícola del municipi i la seva participació a De l’hort a la biblioteca, vol ser també un punt on trobar llavor local i on la població també pugui portar-ne per promoure el seu cultiu i el coneixement.

Actualment, i gràcies a la col·laboració de Llavors Orientals, la biblioteca posa a disposició dels usuaris llavors en préstec de fava reina mora, una varietat que es caracteritza per ser una de les primeres varietats de fava que es poden collir al principi de la temporada, o per fer sembres tardanes a finals d’hivern i principis de primavera. Les plantes de la fava reina mora no són gaires grans (entre 50 i 70 cm) i produeixen beines de 18 cm, amb 5 llavors de mitjana. La característica més destacable d’aquesta fava és el seu color morat fort que adquireix en madurar la llavor i que és el que dona nom a la varietat.

Els usuaris que n’agafin, es comprometen a tornar les llavors l’any vinent després de la collita. A més, la biblioteca ofereix llavors de col paperina, porro de l’etern, tomàquet rosa ple i tomàquet poma ple.

 
 
Des de la biblioteca, es fa una crida a la població per portar llavors locals pròpies per tal d’enviar-les al banc de llavors de Granollers per analitzar-les i seguidament posar-les en préstec.

Bigues i Riells del Fai forma part del projecte de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona De l’hort a la biblioteca des del 2017. Aquest projecte busca promoure els valors identitaris del territori promocionant el patrimoni agrícola, el producte i la gastronomia de la comarca. El 2023, les biblioteques del Vallès Oriental que hi participen, van programar un seguit d’activitats en un eix comú durant el mes de març sobre les llavors.