L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai s'adhereix al Dia Mundial de la Salut Mental

10/10/2023
El consistori recorda la desena de serveis d'aquest àmbit que s'ofereixen al municipi.
Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, avui 10 d'octubre, l’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai recorda a la població els serveis que s’ofereixen al municipi en aquest àmbit.

1. Els centres educatius de Bigues i Riells del Fai disposen de servei de psicologia, subvencionat pel consistori. Una professional de la Fundació AGI (Assistència i Gestió Integral), que treballa per la igualtat i la prevenció de la violència masclista, ofereix assessorament psicològic 21 hores a la setmana.

2. L’Espai Jove L@Cova té un servei d'acompanyament emocional per a totes les persones d'entre 12 i 29 anys que sol·licitin orientació, informació i atenció psicològica sobre qualsevol tema de salut mental que els preocupi: autoestima, sexualitat, alimentació, relacions de parella, afectivitat, consum, relacions socials, etc. La finalitat del servei és atendre de forma preventiva el patiment emocional i els problemes de salut mental de la població jove a través d’un servei confidencial i gratuït.

3. Bigues i Riells del Fai és la seu d’ASFATAC, una associació de famílies d’adolescents amb trastorns de conducta, addiccions i depressió que han creat xarxa per donar-se suport. El 14 de gener del 2023 el nostre municipi va acollir la primera jornada sobre salut mental.

4. Els centres educatius també compten amb la Bústica d’Assessorament Escolar en 72h. Aquest servei, ofert per ITA, permet detectar i prevenir possibles problemàtiques de salut mental a l’aula a través d’un servei de consultes a especialistes en salut mental, que facilita una resposta específica en 72 hores.
 
 
5. Tallers de detecció de TCA (Trastorn de Conducta Alimentària) per al personal de menjador. El consistori subvenciona una formació per afavorir la detecció precoç de trastorns de conducta alimentària en l’alumnat i aconseguir una millora en el coneixement de signes d’alarma i pautes bàsiques.

6. ESCOLTA’M: temps per escoltar l’alumnat. Aquesta és la filosofia del consistori i dels centres educatius: construir un projecte de centre que reconegui les persones i la seva tasca de forma integral. El projecte s’aplica a través del treball del vincle emocional entre professorat i alumnat, la millora de la convivència, de l’aprenentatge cooperatiu i de la comunicació lliure de judici per tal de generar un ambient de confiança en les tutories entre iguals.

Bigues i Riells del Fai és un referent comarcal i de país pel que fa a la salut mental perquè el consistori i les entitats consideren vital seguir treballant
en la detecció i orientació, amb la col·laboració tant de la Generalitat de Catalunya com de la Diputació de Barcelona per tal de continuar oferint un
servei pioner.