L'Ajuntament de Bigues i Riells frena la pujada del rebut de l'aigua per al 2015

25/3/2015
Per mantenir el mateix preu retirarà de la concessió obres que no estaven amortitzades i que gravaven el preu final.
L’Ajuntament de Bigues i Riells ha pogut frenar la pujada del preu de l’aigua d’aquest 2015 després que l’empresa concessionària, Sorea, sol·licités un increment del 25%. Els serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament han analitzat la concessió. De l’estudi van concloure que realment amb les tarifes actuals no es cobrien les despeses, però que cobrir-les no suposava un increment del 25% del rebut. L’Ajuntament va demanar a la Comissió de Preus de Catalunya que no aprovés les tarifes.

Finalment, la solució perquè no s’apugi el rebut ha estat rectificar decisions preses amb anterioritat sobre inversions que havien de ser pagades amb el consum d’aigua. L’Ajuntament entén que l’aigua no és un bé de consum sinó una necessitat bàsica. Per això, des de l’any 2011 considera que la infraestructura és un bé col·lectiu. Un clar exemple ha estat finançar l’obra de la portada d’aigua a Riells. Per això, ara recuperarà la part no amortitzada de dues obres anteriors que gravaven molt el preu de l’aigua.

En definitiva, l’usuari paga el manteniment de la xarxa, el servei i l’aigua, i no les infraestructures que fan pujar el preu. D’aquesta manera s’aconsegueix frenar la pujada del preu del rebut sense que afecti el servei, només tocant la part financera de la concessió. Un precedent similar cal buscar-lo l’any 2012, quan l’empresa concessionària demanava un increment del 36% del rebut. L’Ajuntament va ajustar l’explotació de la concessió i el rebut es va apujar un 8%.
La solució és producte de dos anys de feina per analitzar la concessió i trobar la manera de vetllar pels interessos dels usuaris, i no només pels interessos de l’empresa concessionària.

Altres ajuntaments creuen que és millor subvencionar les pèrdues de l’empresa concessionària, és a dir, sufragar dèficit de la concessió; i aquest ajuntament ha cregut millor treure de la concessió allò que la gravava financerament.