L'Institut La Vall de Tenes s'incorporarà a la xarxa pública d'educació el curs vinent

19/5/2020
A Catalunya hi haurà 29 instituts escola nous, 5 instituts de nova creació i 3 centres fins ara concertats o mancomunats que passaran a dependre del Departament d'Educació.
El curs 2020-2021 hi haurà nous instituts arreu del territori per donar resposta a l'increment de població escolar a l'etapa de secundària. El curs que ve hi haurà un increment d'instituts ja sigui amb centres de nova creació, a partir del desglossament de centres o amb nous instituts escola.

L'Institut La Vall del Tenes, situat a Santa Eulàlia de Ronçana, ha estat, des de la seva creació, un centre mancomunat, un servei de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, formada per Bigues i Riells, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall i Sant Eulàlia de Ronçana. Ara, gairebé 40 anys més tard, passarà a formar part de la xarxa pública d'educació.

És a dir, que el Departament d'Educació passarà a fer-se càrrec del manteniment dels recursos del centre. Aquesta tasca, fins ara, l'ha assumit la Mancomunitat per tal de donar resposta als municipis que abans no tenien institut.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells i expresident de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, ha valorat l'anunci com un èxit: "El 2015 vaig acceptar la presidència de la Mancomunitat amb cinc objectius: l'optimització dels recursos, la recuperació econòmica després de la gestió de 2007-2015 amb el cas Delgado als tribunals, la consolidació de la plantilla, l'ampliació dels serveis que manquen als municipis i la transferència de l'Institut La Vall del Tenes al Departament d'Educació. I avui puc dir: "feina feta"".

Galiano ha explicat el paper clau de la Mancomunitat com a motor de serveis a la Vall, el sanejament dels comptes, la consolidació del personal, l'entrada en funcionament de l'Escola de Persones Adultes i avui, sobretot, l'anunci del canvi de titularitat de l'IES cap al Departament. L'expresident, ha definit el traspàs com "l'últim objectiu complert que em mancava per garantir l'èxit, ja que tenim la garantia que el personal docent seguirà al centre amb les mateixes condicions, condició que, per mi, era indispensable".

 
 
Ramon Vilageliu, membre de la junta de Mancomunitat responsable a l'IES La Vall del Tenes, ha valorat el pas com la culminació d'un procés de gairebé deu anys de treball: "La junta de la Mancomunitat i tots els membres valorem el traspàs com quelcom molt positiu per a l'institut. En la seva fundació als anys vuitanta, aportava capacitat d'estudi als municipis de la vall, però avui ja havia perdut la seva raó de ser mancomunat".

Vilageliu ha destacat els avantatges d'incorporar l'IES a la xarxa pública: "La infraestructura i les possibilitats per a l'alumnat seran les mateixes que les dels altres centres. Ara bé, aquesta nova particularitat no esborrarà l'especificitat del centre sinó que serà una eina per mantenir-ne l'essència".

El curs que ve, també s'incorporaran dos centres més a la xarxa pública d'educació a Catalunya, l'Institut escola Eixample de Barcelona i l'Escola Ateneu Igualadí, d'Igualada.

El canvi de titularitat d'escoles concertades o de titularitat municipal a públiques ha estat possible per l'aprovació del Decret Llei 10/2019, de 28 de maig, del procediment d'integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. L'objectiu és enfortir el sistema educatiu activant els processos d'integració a la xarxa pública de centres que són de titularitat d'ens locals i privats.

Per arribar fins aquí, ha calgut un acord comú entre els centres educatius i el Departament d'Educació, que prèviament ha analitzat i ha valorat la viabilitat de la conversió, tenint en compte aspectes com l'equipament (metres quadrats de l'edifici i la superfície de pati), la situació econòmica i els recursos humans de què disposen.