Les Llegendes de Bigues i Riells arriben a la 9a edició

2/10/2018
Enguany, l'espectacle es farà a Riells del Fai i incorporarà la llegenda sobre la Lloba de la Madella.
Aquest dissabte 6 d'octubre a les 20.30 h, Les Llegendes de Bigues i Riells tornaran a donar vida als mites del municipi en un entorn privilegiat. Enguany, els organitzadors, Fem BiR, han triat el nou aparcament de Riells del Fai, el rovell de l'ou de moltes de les llegendes, com a escenari.

L'espai es troba a prop de Can Viaplana, el mas de l'hereu i enamorat de la Dona d'Aigua; també queda al costat del camí que duu al Mas d'en Madella, on hi ha momificada la pota de la lloba; alhora, està a tocar de Vall-de-ros, on hi havia el Gorg de les Donzelles, on vivien les dones d'aigua, i, finalment, l'aparcament té a prop la Cova del Moro, on es va amagar el gran Moro Mussa.

Les Llegendes són l'obra teatral que recull els mites llegendaris de Bigues i Riells i es representen en indrets d'interès patrimonial del municipi. Habitualment aquest acte combrega més de 450 persones, és una cita cultural molt esperada per als biguetans i riellencs.

A més, dalt de l'escenari, aquest esdeveniment mobilitza un centenar de col·laboradors. També entitats com el Grup de Dones de Bigues i Riells o bé el Ball de Diables sumaran esforços amb Fem BiR per fer més gran l'acte.

Les novetats 2018

Aquest any, Les Llegendes arriben a la seva novena edició i ho fan incorporant una nova llegenda com de costum, però sobretot, picant l'ullet a Riells del Fai. La Lloba de la Madella i la seva història seran les protagonistes d'enguany, a més d'alguna sorpresa pels assistents. També serà novetat el vestuari de la Dona d'Aigua i del Moro Mussa.

L'entiat organitzadora, Fem BiR, ha estat assajant a consciència durant tot el mes de setembre i de fet, ja pensa en la desena edició. Aquest any, Frederic Roda, director de renom del Teatre de Ponent de Granollers, dirigirà novament Les Llegendes. 
Roda ha suggerit incorporar referències a les llegendes que s'afegeixen any rere any perquè no caiguin en l'oblit, com ara la del Capcigrany, tribut a l'obra de Francesc Maspons i Anglasell.

Un espectacle amb entrada inversa

La representació de Les Llegendes té un cost de 6.000 euros. L'Ajuntament de Bigues i Riells col·labora aportant 3.200 euros a l'espectacle. No obstant això, per tal de cobrir despeses, en acabar l'obra, els organitzadors distribueixen urnes per aportar la voluntat fent servir el sobre que hi ha grapat al programa de mà. Durant l'espectacle hi haurà una parada de bar per poder sopar tot veient la representació.

Un acte per reivindicar la història i el patrimoni del municipi

Les Llegendes sempre s'han representat a l'aire lliure. El Castell de Montbui, la Masia de Can Maspons, l'Ermita de Sant Bartomeu, la Parròquia de Sant Pere i Sant Miquel del Fai han sigut els darrers escenaris de l'espectacle. La voluntat de l'entitat és divulgar el patrimoni de Bigues i Riells i alhora despertar l'interès per la cultura i la història del municipi.

Aquest acte consolidat va néixer d'uns tallers participatius de dramatúrgia que amb els anys s'han convertit en la representació de deu històries èpiques que van canviar el destí del municipi.

Molts dels habitants de Bigues i Riells se les coneixen de memòria i tot comença amb un grup de l'Agrupament Escolta Francesc Maspons i Anglasell que es perden d'excursió al Castell de Montbui i sense voler-ho esdevenen partícips de grans llegendes com la de Guifré el Pilós, El Moro Mussa o bé La Dona d'Aigua.