La Lloba, el feminisme, els joves i Els Pescadors de l'Escala marquen la Festa Major de Riells del Fai

9/8/2018
Les novetats 2018 i els clàssics, impulsats pel teixit associatiu, han sabut encaixar.
Riells del Fai ha viscut la seva Festa Major 2018 del 3 al 7 d'agost. Els actes d'enguany van començar amb la Jornada Feminista, una proposta dels Pressupostos Participatius de Joventut 2018 de l'Ajuntament de Bigues i Riells.

L'Aquelarre Feminista va organitzar un taller d'autodefensa femenina que va aplegar més d'una vintena de dones atretes per la possibilitat d'apoderar-se. A continuació, l'activista Lula Gómez, va desplegar el poder de l'humor per desemmascarar el patriarcat, a través dels seus curts d’stop motion: Eres una caca.

L'Aquelarre Feminista de Bigues i Riells del Fai també va organitzar, dilluns 6 d'agost, un conta contes amb perspectiva de gènere. Helena Cudó, de la companyia en Clau de Clown, va explicar que l'objectiu de l'acte era "plantar llavors per contrarestar els rols de gènere". El matí es va arrodonir amb el taller de samarretes en homenatge al pintor riellenc, Martín Saeta.

A més, l'entitat, amb el suport i assessorament del Consistori, va habilitar el primer punt lila de la Festa Major de Riells del Fai, que va oferir un espai per atendre víctimes d'agressions sexistes, informar de les activitats feministes del municipi i crear debat a través de jocs sobre la concepció de l'amor.

Divendres 3 d'agost a les deu de la nit va començar oficialment la Festa Major amb el pregó. Enguany, l'acte el va organitzar l'entitat de joves La Figa, que va projectar una paròdia audiovisual sobre el Consell de Poble i la programació de la Festa Major. A continuació, va ser el moment de l'Acte Sacramental i dels Versots, un instant per a la llegenda i per al sentit crític. Fai on Fire va cloure l'espectacle amb el seu número de carioques de foc.

Una 6a Baixada d'Andròmines molt disputada

Dissabte 4 d'agost es va celebrar la 6a Baixada d'Andròmines. Sis participants locals van competir per ser els més ràpids. En Miquel Tobajas, amb 33,63 segons, es va imposar proclamant-se el guanyador de la Baixada d'Andròmines 2018. Raul Herreros, pare i fill, van aconseguir el segon lloc amb 38,06 segons. La tercera posició va ser per en Xavi Serrano, amb 39,68 segons. També es va fer una menció especial a l'andròmina més original: els joves que van competir amb una estructura de fusta guarnida amb un molinet de vent, una senyera i una estelada.

L'acte que va néixer com una proposta dels Pressupostos Participatius de Joventut del Consistori, avui ja és una activitat consolidada i organitzada pel Consell de Poble. Ara bé, enguany ha tingut una baixada de participació, ja que en darreres edicions les andròmines no havien baixat de deu.

Dissabte d'escuma, foc i cerveses

Dissabte 4 d'agost, la Figa va organitzar una jornada gastronòmica, amb el corre porró al Centre Cívic de Riells del Fai i el primer tast de cerveses a la Plaça de Riells. Entremig hi va haver la tradicional festa de l'escuma, enguany molt esperada a causa de les altes temperatures.

En caure la nit, va ser l'hora del sopar jove, que va preparar els ànims pel correfoc dels adults i l'Hora de La Lloba. La nova fera del Ball de Diables de Bigues i Riells del Fai va ballar per primer cop a la Festa Major de Riells del Fai, enmig d'un mar d'espurnes, tant dels banyetes com dels assistents, que per a l'ocasió van poder acompanyar La Lloba amb bengales.

D'entre les vetllades de concerts va destacar la de dissabte, a càrrec de la Fúmiga. La formació valenciana va fer vibrar la Pista Poliesportiva amb les seves cançons i les versions de grups reivindicatius com Zoo, Txarango o la Gossa Sorda.
Diumenge de balls tradicionals, fideuades i havaneres

La mostra de balls tradicionals a càrrec de l'Esbart Rosa d'Abril de Castellterçol organitzada per la Coral Sant Vicenç va deixar bocabadat al públic. Després de l'exhibició de qualitat va ser l'hora del primer concurs culinari de fideuades a càrrec del Consell de Poble.

La tarda va avançar a ritme de sardanes a la Plaça de Riells amb la Cobla Ciutat de les Roses. Ara bé, el plat fort va arribar amb la foscor, Els Pescadors de l'Escala van fer el ple al pati del Centre Cívic de Riells del Fai. 
El quartet va arrencar riallades i va fer néixer la nostàlgia en parts iguals al públic. A la mitja part va arribar el rom cremat, tota una tradició que els assidus a les havaneres no els podia faltar.

Dilluns de fang, cinema i família

La tarda de dilluns 6 d'agost va ser la més familiar de la Festa Major. El Grup de Dones de Riells del Fai va portar, al Centre Cívic, una companyia sensacional. El Sidral va aconseguir que un espectacle infantil fes esclatar de riure a petits i grans. Històries Improssibles buscava fugir dels espectacles infantils típics i tòpics, fugir dels rols de gènere i de les llegendes repetitives. Els artistes van proposar, al públic, deixar-se endur per la improvisació, obrint la ment i relaxant-se. La llibertat per crear històries va satisfer tothom. En acabat, el Grup de Dones va repartir crispetes als assistents.

Després de la ficció va arribar l'hora de l'acció amb la proposta de La Figa: l'Enfanga't. Una gimcana de proves amb un denominador comú: el fang. Una setantena de persones va participar en el repte per equips que no buscava la rivalitat sinó la diversió a través de l'empastifada. Gemma Simon, membre de La Figa, es va mostrar molt satisfeta amb la resposta: "Hi ha hagut una gran participació tant de públic infantil, com d'adolescents i famílies. L'any que ve repetirem sens dubte".

El primer correfoc infantil de Festa Major de Riells del Fai va donar pas al cinema a la fresca. La projecció de Coco va atreure un bon gruix de públic que es va emocionar amb les aventures i els valors d'en Miguel a la Terra dels Morts. El dilluns es va acabar amb la tradicional passejada nocturna.

Riells, terra de feres

L'últim dia de Festa Major va tenir lloc la xerrada Riells, terra de feres. L'acte va servir per conèixer el perquè de la creació de la bèstia de foc del Ball de Diables de Bigues i Riells del Fai. En primer lloc, Pau Joan Hernández va resseguir, al llarg de la història, la concepció dels llops i va mirar de contextualitzar el perquè de la seva imatge negativa.

Seguidament el licòleg, Ignasi Castellví, va explicar pedagògicament l'estat dels llops al país i va transmetre la importància d'aquest animal com a espècie clau per a l'equilibri de la xarxa tròfica. Finalment, Núria Morera, membre del Ball de Diables i responsable de la secció Fai on Fire, va revelar tots els detalls de la bèstia de foc i el seu significat.

Morera va assenyalar l'esforç que s'ha volgut fer per aconseguir que La Lloba sigui tan realista com sigui possible. De fet, un dels secrets que es van fer públics va ser que la pota dreta de la fera de foc és una rèplica a escala de la pota de lloba momificada que, efectivament, encara es troba al mas d'en Madella. Un altre dels detalls de la bèstia és la ferida que té al costat dret, vol explicar com va morir llegendàriament l'últim llop de la Vall del Tenes. Diu la història que en Pau Madella va trobar la lloba calmant la fam al seu galliner i que li va donar mort amb una forca.

Núria Morera també va explicar que el lluïment del correfoc anomenat "l'Hora de La Lloba" vol escenificar el moment de defensa de la bèstia del seu atacant just abans de morir. El Ball de Diables li vol donar valor a la mort de l'últim llop de la Vall del Tenes, com a espècie clau. L'objectiu de la conferència era el de mostrar la lloba no com un ésser diabòlic sinó natural i real per emfasitzar en la importància de l'espècie i vetllar per la seva preservació.

La pota de darrere fa honor a Riells del Fai amb colors més rogencs. L'entitat busca que la població es faci seva La Lloba i serveixi per retrobar les arrels. La colla va manifestar la seva voluntat de fer voltar per tot arreu la bèstia, i així donar-la a conèixer juntament amb el municipi. El Ball de Diables també ha volgut insistir en el suport que els ha brindat l'Ajuntament de Bigues i Riells, tant en la construcció de la bèstia com en la seva presentació i la pirotècnia que la fa lluir.

La recta final, la va enfilar el tradicional sopar de germanor. Andreu Casanova va tancar la Festa Major de Riells del Fai 2018 amb el seu monòleg desacomplexat: Tinder Sorpresa.