La lloba de la Madella, la bèstia de foc de Bigues i Riells

19/6/2018
El Ball de Diables del municipi va revelar el seu secret més preuat en una jornada festiva dissabte 16 de juny, a Riells del Fai.
Des de dissabte, Bigues i Riells té un nou símbol: la lloba de la Madella. El Ball de Diables, amb total suport del Consistori, ha tirat endavant aquesta iniciativa per donar una bèstia de foc al municipi.

Des de les 18.00 h, la plaça de Riells del Fai, va acollir una mostra d'entitats, que van organitzar diversos tallers per escalfar motors. L'entitat la Figa proposava als més petits crear una màscara de com s'imaginaven la fera. El Grup de Dones de Riells del Fai engrescaven a tothom a fabricar-se un mocador estampat amb dibuixos endimoniats per tapar-se durant el correfoc.

Bigues i Riells Comerç Actiu BIRCA va col·laborar intensament amb la Diada de la Fera amb la venda de mocadors, que també es vendran per Festa Major, amb l'objectiu d'ajudar al Ball de Diables a recaptar fons per adquirir un remolc per transportar la bèstia als pobles veïns i així poder-hi actuar.

A les 20.00 h, el Ball de Diables va oferir un refrigeri popular als assistents per agafar força per la sorpresa de després. Amb la panxa plena, es va fer una tabalada fins a Can Oliveres per anar a rebre la fera, que venia des de la Masia La Madella.

Altre cop a plaça, va ser l'hora dels parlaments, que van anar a càrrec de Joan B. Company, regidor de Riells del Fai, de José Gómez, regidor de Promoció Econòmica i Turisme, de Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, i de Carles Argemí, membre del Ball de Diables de Bigues i Riells.

Seguidament, els banyetes van representar la llegenda de la lloba de la Madella, amb la col·laboració especial en el text de Pau Joan Hernández. L'última lloba del Vallès Oriental va viure a la Vall del Tenes; en Madella la va matar i va clavar-ne la pota a la porta per foragitar els dimonis.
L'escenificació va donar el peu a la revelació de la lloba. La plaça, expectant, va rebre la bèstia de foc inèdita al municipi, una creació de l'artista Arnau Codina. La fera fa 3m de llarg, 2m d'alt i pesa 38 quilos. Codina ha estat dos mesos elaborant amb fibra de vidre i resina un motlle naturalista, fidel al símbol i àgil, útil i funcional, amb 14 punts de foc.

José Gómez, regidor de Promoció Econòmica i Turisme, va explicar el procés de creació: "Des de l'Ajuntament volíem crear un símbol. En un primer moment, pensàvem en un gegant però a través de la ciutadania i el Ball de Diables vam decidir conjuntament tirar endavant una bèstia de foc".
Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells, va definir la presentació de la lloba com "el compromís de preservar les nostres tradicions i la vetlla per la cultura tradicional a través d'una icona del nostre entorn natural que simbolitza el retorn a les arrels i la defensa de la nostra història".

Carles Argemí, membre del Ball de Diables de Bigues i Riells, va voler mostrar l'agraïment de la colla al Consistori: "Hem estrenat una bèstia de foc amb la col·laboració activa de l'Ajuntament. El llop no és comú al Bestiari Festiu dels Països Catalans, això fa que tinguem una bèstia única al territori. Gràcies al suport del Consistori, tot i ser una colla molt jove, ja tenim una bèstia, èxit que moltes colles de diables els costa anys".

La lloba es va estrenar en l'encesa amb la colla del Drac Baluk de Terrassa. Als lluïments, la colla va convidar els espectadors a afegir-se a la festa de foc amb bengales. D'aquesta manera va cloure la Diada de la Fera i ara Bigues i Riells ja té un instrument més per reivindicar el seu patrimoni llegendari.