La Lloba de la Madella, protagonista de les Llegendes 2018

8/10/2018


Fem BiR va tornar a demostrar el seu poder de convocatòria amb més de 500 assistents.
Dissabte 6 d'octubre, les Llegendes van atrapar els habitants de Bigues i Riells per novena vegada. La representació del recull de mites que se situen al municipi va tenir una gran afluència de públic com de costum. Enguany, els actors aficionats, dirigits per Frederic Roda, van representar, per primera vegada, la llegenda de la Lloba de la Madella. La novetat va ser una picada d'ullet a l'escenari de la representació, l'aparcament de Can Vinya a Riells del Fai.

Els més de 500 assistents van aplaudir la nova llegenda, sorpresos per l'aparició de la bèstia de foc del Ball de Diables de Bigues i Riells del Fai, especialment encesa per interpretar el seu paper de Lloba de la Madella, l'última lloba que va viure a la Vall del Tenes.

Un centenar d'actors aficionats de Bigues i Riells de totes les edats, integrants de l'entitat Fem BiR, van tornar a reivindicar la història del municipi d'una manera atractiva i pedagògica. Frederic Roda, que dirigeix l'espectacle des del 2014, es va mostrar satisfet i va destacar la implicació dels actors i de les actrius, que "transmeten l'amor que senten pel patrimoni cultural del municipi".

Mercè Giralt, membre de Fem BiR, ha valorat molt positivament la novena edició: "Estem molt satisfets amb l'afluència d'espectadors, més de 500 persones van venir a veure el nostre espectacle. Destaquem la bona acollida que ha tingut la nova ubicació, el nou aparcament de 
Riells del Fai ha demostrat ser l'espai idoni per les LLegendes, ens va permetre il·luminar en directe la Cova del Moro Mussa. Aquest cop d'efecte sumat a l'aparició de la bèstia de foc van ser els punts forts de la representació".

Blanca Gutierrez, l'actriu que interpreta l'Imma, una de les noies del l'Agrupament Escolta que fa de fil conductor, ha representat Les Llegendes des dels seus inicis: "Hi he estat des del principi, quan tenia 9 anys. Amb el temps hem format un grup amb molta sintonia i complicitat. Ara que ja en tinc 18, valoro més Les Llegendes, que són una bona manera de fer conèixer al municipi la seva història de manera dinàmica".

Aurora Auferill, membre de Fem BiR i actriu que encarna Guisla de Montcada, ha remarcat el paper feminista de Guisla, que aconsegueix la llibertat de l'harem de Mussa i l'objectiu de Les Llegendes: "Tot va néixer d'una voluntat de promoure les tradicions del poble i descobrir l'entorn patrimonial, per això l'espectacle sempre ha estat itinerant."

Les Llegendes s'han convertit en una cita cultural ineludible pels habitants de Bigues i Riells. Per aquest motiu, des de l'entitat organitzadora, Fem BiR, ja preparen amb il·lusió l'edició del 2019, quan l'espectacle farà 10 anys. Per celebrar l'aniversari, els organitzadors voldrien dur l'obra on es va fer per primer cop: el Castell de Montbui.

*Trobareu les fotografies de l'acte al Flickr de l'Ajuntament de Bigues i Riells.