Màxima precaució davant d'un episodi de temperatures extremes

13/8/2021
Un any sec i una baixa humitat fan que la vegetació sigui molt vulnerable a patir un gran incendi forestal.
L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai avisa la població de l'estat d'alarma del territori. Actualment, Catalunya es troba en un estat d'alt risc d'incendi forestal. Les autoritats preveuen que aquesta situació s'allargarà fins dilluns.

Les humitats relatives molt baixes i un any molt sec fan que la vegetació es trobi en un estat molt vulnerable de patir un gran incendi forestal.

Bigues i Riells del Fai és un dels 20 municipis del Vallès Oriental que va entrar dimecres al nivell 3 del Pla ALFA. L'activació simultània en fase d'alerta del Pla de Protecció Civil (PROCICAT) i del Pla especial d'emergències per incendis forestals (INFOCAT) estableixen un seguit de restriccions que afecten el municipi.

Aquestes mesures s'apliquen a partir d'avui a Bigues i Riells del Fai i tindran vigència fins a les 00.00 hores de dimarts 17 d'agost:

Suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10.00 i les 20.00 hores. S'exclou la recollida de la fruita.

Limitació de l'obra pública de manteniment que suposi un risc d'incendi forestal a causa de la seva ubicació, a instàncies del Servei Català de Trànsit.

Limitació de la circulació dins del bosc del transport de productes forestals entre les 10.00 i les 20.00 hores.

Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural, exceptuant residents i treballs inajornables.

Cancel·lació de totes les activitats de joventut de tipus acampada i/o ruta.

Cancel·lació de les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.

Restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernoctació.

L'Ajuntament de Bigues i Riells del Fai, per part seva, aquesta setmana ja ha tancat els accessos al camí fluvial del riu Tenes i al castell de Montbui.

 
 
 
Ahir l'alcalde del municipi, Joan Galiano, es va reunir amb persones representants de la Policia Local, de la brigada municipal, de Protecció Civil i de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) per definir les línies del pla d'emergència en cas d'incendi forestal.

A més, s'han habilitat les zones fresques del Centre Cívic i Cultural el Rieral de Bigues i del Centre Cívic de Riells del Fai en cas de necessitat davant l'episodi previst de temperatures màximes extremes.


Tancament d'accessos per part del Cosd'Agents Rurals


El Cos d'Agents Rurals ha activat el tancament d'accessos a cinc massissos de Catalunya:

• Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

• Serra del Montsec.

• Baronia de Rialb.

• Parc Natural de la Serra de Montsant.

• Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar.

Els Agents Rurals augmentaran la vigilància als espais naturals protegits on s'ha activat el tancament d'accessos per tal de fer complir les restriccions d'accés.

Reforç del dispositiu dels bombers de la Generalitat

Els bombers de la Generalitat reforçaran tota la guàrdia diària. L'estratègia consisteix a evitar la simultaneïtat d'incendis, cosa que obliga a repartir recursos disponibles.

En cas d'incendi forestal, la mesura d'autoprotecció més segura és, en general, el confinament.

En cas de confinar-se cal que:

• Tanqueu portes i finestres, és preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors.

• Atureu els sistemes de climatització i ventilació.

• Si viviu amb gent gran, infants o persones amb problemes respiratoris, feu un seguiment intens del seu estat de salut.