Mesures contra la sinistralitat per un municipi més segur per als vianants

13/7/2018
El 23 de juliol comencen les obres per millorar la circulació a la zona comercial de l'Avinguda Prat de la Riba.
Bigues i Riells serà un municipi més segur per als vehicles i sobretot, per als vianants. El 23 de juliol començaran les obres del pla de mesures contra la sinistralitat i el risc d'accidents a la carretera BP-1432.

Aquest projecte, impulsat per la Diputació de Barcelona amb el suport dels ajuntaments de Bigues i Riells, La Garriga i l'Ametlla del Vallès, abasta des de la rotonda de Sant Feliu de Codines fins a La Garriga.

Es preveu que el tram de l'obra corresponent a Bigues i Riells tingui una durada de tres mesos. Ara bé, durant el període d'obres es podrà seguir transitant la carretera, només hi haurà talls esporàdics i temporals.

L'objectiu del pla és disminuir la sinistralitat i pacificar la trama urbana que coincideix amb la carretera. La zona d'afectació al municipi serà de la part de la rotonda que creua el Camí de can Badell amb la carretera fins a la cruïlla de la carretera amb el Camí del Molí. El pressupost total del projecte general és de 1.198.363,77 euros, dels quals l'Ajuntament de Bigues i Riells n’aportarà 190.000 euros.

Joan Moreno, regidor d'Obres i de Serveis, ha explicat el desenvolupament del projecte: "Des d'inici de legislatura perseguim la Diputació de Barcelona perquè volem un municipi més segur i oferir un millor accés als equipaments".

Moreno també ha destacat que l'actuació "és de correcció i no d'urbanització, és a dir que es millora la trama urbana existent". Des de la regidoria d'Obres i Serveis es remarca que aquest és només el primer pas de molts per pacificar el municipi i lluitar per tenir un traçat més enfocat als vianants.

Les obres preveuen una actuació més notable al centre de Bigues, creant nous passos de vianants i desplaçant els del carrer del Mig i del passeig de la Baliarada per fer-los més naturals.

A més, s'inclouen millores d'aparcament davant de l'edifici número 69-79 de l'Avinguda Prat de la Riba. D'altra banda, es farà una millora de la vorera de davant de la plaça Miquel Bosch, on hi ha l’actual parada de l'autobús, passarà a ser de panot.

A més a més, es crearan quatre illes de formigó per proporcionar un espai segur per als vianants que travessin l'avinguda, també adaptades a persones amb mobilitat i visió reduïdes.
Ara bé, l'obra de correcció que més destacarà serà la intervenció a l'Avinguda Prat de la Riba 86-122, on es troba la zona comercial. On ara s'aparca en semibateria s’adaptarà una zona d'aparcament en línia a banda i banda, que oferirà més seguretat per als vianants i un major ordenament de la zona. S'hi podrà transitar a 30 quilòmetres per hora com a màxim.

A més, es guanyarà una plaça d'aparcament, de 22 a 23. A la nova zona d'aparcament s'hi habilitarà un passeig per a vianants delimitat amb pintura vermella protegit amb pilones de cautxú flexible.

L'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano valora aquesta actuació com: "un pas molt important per millorar l'arteria principal del municipi". Galiano també ha destacat la fluïdesa de la relació entre el Consistori i la Diputació de Barcelona: "que ha permès tirar endavant diversos projectes a través d'inversions anuals molt potents i que demostren que totes les administracions treballen de manera organitzada per visualitzar el Bigues i Riells del Fai del futur".

Al pla també s'hi inclou una millora de parades d'autobús dins de l'itinerari. En la part corresponent a Bigues i Riells n'hi haurà vuit que es modificaran per fer-les més accessibles i segures. A més, al llarg de la carretera BP-1432 s'actuarà en les zones detectades com a més perilloses introduint-hi cunetes transitables i afegint-hi senyalització.

El projecte de mesures contra la sinistralitat i el risc d'accidents a la carretera BP-1432 busca pacificar la zona i adequar-la més als vianants. Un bon exemple n'és la millora del pas de vianants que va de la plaça Miquel Bosch al pavelló de can Badell, una prioritat tenint en compte que es tracta d'una ruta de trànsit escolar a peu.

Aquest pla s'executa partint de l'anàlisi i diagnosi de l’accidentalitat de la carretera BP-1432. Una de les conclusions de l'informe ha estat que el nucli urbà de Bigues concentra una gran part de l’activitat del municipi i per tant, on s'han produït cinc accidents oficials entre el 2010 i el 2016. Per aquest motiu s'ha decidit concentrar la major part de les mesures en aquest punt.