Mor als 77 anys l'exalcalde, Josep Maria Pastallé i Cañadell

28/10/2018
Pastallé va ocupar l'alcaldia de Bigues i Riells del 1992 al 2007.
Durant tot el dia d'avui, dilluns 29 d'octubre, i fins aquest dimecres, 31 d'octubre a les 8.00 h, totes les banderes del municipi onejaran a mig pal en senyal de condol. Ahir, diumenge 28 d'octubre, Josep Maria Pastallé i Cañadell va morir a l'edat de 77 anys després d'una llarga malaltia de cor.

Pastallé va ser l'alcalde de Bigues i Riells durant 14 anys, del 1992 al 2007. La cerimònia tindrà lloc al Tanatori de Granollers demà dimarts 30 d'octubre a les 09.30 h.

Josep Maria Pastallé va entrar a l’Ajuntament de Bigues i Riells el 13 de juny del 1991 com a regidor d’Ensenyament, Cultura i Festes. El 24 de setembre de 1992 va assumir l’alcaldia arran de la mort del seu antecessor, Miquel Bosch i Valls, i va revalidar el càrrec en els tres comicis següents. L'exalcalde va governar durant els aiguats i els incendis del 1994 i també va exercir de President de la Mancomunitat de la Vall del Tenes del 1997 al 2000.

Mestre i alcalde proper

Josep Maria Pastallé va ser militant de Convergència Democràtica de Catalunya des de 1993 i en va ser conseller comarcal i nacional del 1999 al 2003.

Els catorze anys que va ocupar l'alcaldia del municipi van coincidir amb un gran creixement demogràfic a causa de la transformació de les segones residències en llars principals i de la gran activitat constructiva.
La seva gestió a l’alcaldia es va orientar en ampliar els serveis per als nous habitants. La seva primera obra important va ser la coberta del pavelló d’esports de Bigues, acabada l'any 1993.

El 1994 va ser l'any més difícil del seu mandat, amb els focs de l’estiu i els aiguats de l’octubre. Després de l’aiguat, va caler emprendre mesures per reparar els danys i ajudar els veïns a rebre indemnitzacions de les administracions superiors per les pèrdues ocasionades. Pastallé també va ser alcalde durant l'ampliació de l’Escola Bressol la Puput i el CEIP El Turó en dues ocasions, i en la creació de l'IES Maria de Bell-Lloc. L'última residència de l'exalcalde ha estat Can Castanyer a Riells del Fai.

Pastallé va combinar sempre l'alcaldia per Convergència Democràtica de Catalunya amb la seva funció de docent. Nascut el 1941 a Terrassa Josep Maria Pastallé i Cañadell va estudiar als Escolapis de Terrassa, a l’Escola Normal de Magisteri de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va cursar la carrera de Filosofia i Lletres. El 1958 va entrar a treballar com a mestre de primària als Escolapis de Sabadell. El 1959 va ingressar al cos de mestres de primària.

Del 1970 al 1986 va treballar al Registre de la Propietat de Sabadell. Seguidament, es va reincorporar a l’ensenyament al CEIP Can Sors de Sentmenat fins el 1998, quan va demanar el trasllat a l’IES Vil·la Romana de la Garriga, on va exercir com a professor de secundària.