No esteu soles

30/11/2019
La regidoria d’Igualtat ha presentat el Servei d'Informació i Atenció a la Violència de Gènere coincidint amb la setmana dedicada a l'eliminació de la violència envers les dones.
El 25 de novembre, Bigues i Riells es va sumar a la reivindicació del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència de Gènere. La regidoria d'Igualtat del Consistori i les entitats feministes del municipi han organitzat una setmana farcida d’actes per visibilitzar la violència i detectar-la.
Per començar, el diumenge 24 de novembre, una cinquantena de persones van participar a la Ruta Lila, un recorregut per manifestar-se i reflexionar. Dilluns 25 de novembre, es va fer la presentació del Servei d'Informació i Atenció a la Violència de Gènere al Centre Cívic i Cultural el Rieral.

Seguidament, una cinquantena de persones va participar en una masterclass de defensa personal a càrrec del grup de judo del municipi. Les participants van conèixer tècniques per tal de desfer-se d’un agressor i fugir.
El Servei d'Informació i Atenció a la Violència de Gènere és fruit del treball conjunt de la regidoria d’Igualtat i de la regidoria de Serveis Socials. La voluntat és la d’oferir un punt de suport a la ciutadania, per orientar les persones que hagin estat agredides, tant psíquicament com físicament
El SIAV oferirà informació sobre els drets de les dones i l'exercici d'aquests, atenció psicològica individualitzada, assessorament jurídic per part de Les Dones Juristes de la Vall del Tenes, detecció i derivació als serveis especialitzats en l'atenció de situacions de violència i el suport al teixit associatiu en la realització d'accions que promoguin la igualtat de gènere. Aquesta iniciativa vol ser una eina adreçada a totes les persones que hagin patit qualsevol mena de violència masclista.
 
Dimecres 27 de novembre, la psicòloga i psicoterapeuta grupal experta en gènere, Antonia Guerrero, va oferir un taller de micromasclismes al Centre Cívic de Riells del Fai, que va permetre a les assistents detectar-los i combatre'ls.

Dijous 28 de novembre, es va fer la performance "Vides Trencades" davant del Centre Cívic i Cultural el Rieral. La representació tenia l’objectiu de visibilitzar els 94 feminicidis del 2019, a través de l’exposició de parells de sabates, simbolitzant l'espai que haguessin ocupat les dones assassinades. Després de mostrar les sabates, es van llençar en un contenidor, per denunciar com cauen en l’oblit aquestes morts.

Mayte Escobar, regidora d’Igualtat i de Serveis Socials, va transmetre el seu compromís: “Convertir les regidories en una eina de treball efectiva, que tracti qüestions reals de manera transversal i participativa a través d’accions pràctiques”.

En són exemples la creació del SIAV i del punt d’informació i assessorament LGBTI, el protocol per a la prevenció, detecció i abordatge de l’assetjament sexual de l’Ajuntament, el Pla d’Igualtat o la formació de les entitats per a la gestió dels Punts Lila.