A partir d'ara, inscriure els canvis de junta de les entitats al Departament de Justícia serà gratuït

13/5/2020
Les associacions i les fundacions també es podran reunir i adoptar acords vàlids per videoconferència durant l'Estat d'Alarma.
La Covid-19 ha alterat el dia a dia de tothom, també el del món associatiu. Per aquest motiu, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha adoptat diverses mesures per adaptar-se a la situació i l'Ajuntament de Bigues i Riells les comparteix per informar les entitats del municipi.

Una de les novetats més importants per les entitats sense ànim de lucre és el fet que a partir d'ara, inscriure els canvis de junta al Departament de Justícia serà gratuït, una acció que abans tenia un cost de 21,85 €. Amb la supressió d'aquesta taxa es vol revertir l'increment progressiu dels imports durant l'última crisi econòmica.

Cada any, a Catalunya, es registra una mitjana de 8.000 canvis de junta per part de les associacions. Realitzar aquest tràmit és imprescindible per accedir a qualsevol subvenció. Alhora, també és necessari per sol·licitar el certificat electrònic que ofereix la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre. Ara, aquesta nova mesura permetrà evitar una sobrecàrrega impositiva per a les entitats sense afany de lucre, dedicades a la contribució social.

Les noves mesures que ha adoptat el Departament de Justícia també afecten altres tràmits. A partir d'ara l'emissió de certificats i notes simples es redueix a la meitat. Si abans costava 21,85 €, ara té un cost d'11 €.

La validesa dels acords telemàtics, entre altres mesures

La crisi causada per la COVID-19 ha afectat molts sectors de la societat, incloses les entitats, que en molts casos han hagut de paralitzar la seva activitat. Per mirar de pal·liar els efectes d'aquesta crisi, la Generalitat de Catalunya ha près diferents mesures.

Una de les mesures que s'han aplicat ha estat la de permetre que les associacions i les fundacions puguin reunir-se i adoptar acords per videoconferència i altres mitjans telemàtics durant l'Estat d'Alarma per la COVID-19, encara que no estigui previst en els seus estatuts.

Una altra acció que s'ha adoptat ha estat la d'ajornar la presentació obligatòria dels comptes anuals i d'altres documents. En aquest cas, els terminis legals es reprendran a partir de la data de finalització de l'Estat d'Alarma.

Aquesta norma aprovada pel Govern també suspèn temporalment els terminis per a l'elaboració i aprovació dels comptes anuals. De fet, si aquestes reunions ja s'havien convocat abans de la declaració de l'Estat d'Alarma, es poden ajornar o modificar.