Pla Alfa per risc molt alt d'incendi

13/8/2022
Activació Pla Alfa per risc molt alt d'incendi a Bigues i Riells del Fai
Bigues i Riells del Fai entra al nivell 3 d'alerta per les previsions de temperatures màximes extremes.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i el cos d'Agents Rurals de la Generalitat han activat el Pla Alfa per onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Les temperatures màximes extremes afectaran tot el territori. Bigues i Riells del Fai es troba en nivell 3, nivell molt alt de risc d’incendi, del pla que defineix les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant de situacions de perill d'incendi forestal.

El consistori ordenarà el tancament dels accessos al Camí Fluvial i les zones amb perill extrem de risc d'incendi. L'ADF, Protecció Civil, la Policia Local i el cos de Bombers activaran els plans d'emergència per incendis forestals. Cal extremar les precaucions, ja que la sequera facilita el risc d’incendi.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Consells d'autoprotecció de la ciutadania:
• Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
• Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, és preferible fer-les durant les primeres hores del matí o a la tarda, quan el sol ja declina.
• Convé que les persones que treballin a l'aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l'habitual.
• Igualment, és molt recomanable fer esport com córrer o anar en bicicleta durant les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
• Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s'hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s'estiguin deshidratant.
• Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d'hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
• Es recomana especialment visitar, un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
• Cal vetllar pel benestar de les mascotes: treure-les a passejar durant les hores més fresques i oferir aigua a l'abast i una bona ombra.