Una plaga amenaça amb la salut agrícola

26/10/2020
L'Ajuntament de Bigues i Riells fa una crida a la població perquè elimini el bernat marró marbrejat als domicilis.
El Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya informa que des del 2016 s'ha detectat la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) a tota Catalunya i que actualment que ja és present a 133 municipis del país.
 
Fins a aquest any 2020, la plaga era localitzada principalment a l'entorn urbà, lloc on es desenvolupa i reprodueix. A l'estiu, personal tècnic del DARP, l'IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l'han trobat en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests cultius.

Fins ara, s'ha anat coneixent la propagació d'aquest insecte al territori a través de les comunicacions d'aquelles persones que s'han interessat a reportar les deteccions de bernat marró marbrejat mitjançant correus electrònics, trucades i espai web. Un exercici de consciència ciutadana que s'ha valorat molt, ja que ha informat de manera precisa sobre la distribució de la plaga.

L'Ajuntament de Bigues i Riells, a través de la regidoria de Medi Ambient, informa del perill que suposa aquesta plaga per als cultius agrícoles i recorda que la responsabilitat de dur a terme les desinfeccions i eliminacions d'insectes, de plagues en general, als domicilis és de la ciutadania.

 
 
A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l'hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

Cal capturar-los i eliminar-los

És molt important que les persones tinguin clar que han de destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat, amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen.

Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d'una bossa exposats al sol. No és recomanable l'ús de productes insecticides.