Una plaga amenaça amb la salut agrícola

1/3/2021
L'Ajuntament de Bigues i Riells fa una crida a la població per a la detecció i eliminació de la Xylella fastidiosa.

Més informació.
L'Ajuntament de Bigues i Riells, a través de la regidoria de Medi Ambient, informa del perill que suposa la Xylella fastidiosa. Es tracta d'un bacteri que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres.

La Xylella fastidiosa pot afectar cultius de gran importància econòmica a Catalunya: com la vinya, l'olivera, els cítrics o els ametllers. Aquest bacteri pot tenir més de 300 plantes hostes i es transmet per material vegetal de plantació i d'una planta a l'altra, per insectes vectors. D'aquesta manera, colonitza el xilema i obtura els vasos conductors, la qual cosa provoca l'assecament de fulles i branques, i finalment, la mort de la planta.

Mitjans de lluita

La principal mesura de control fitosanitari passa per extremar les precaucions respecte al comerç del material vegetal hoste i, especialment, el procedent de zones amb presència del bacteri. Aquest material vegetal haurà de procedir sempre de productors oficialment autoritzats. En qualsevol cas, és fonamental comunicar, immediatament, qualsevol sospita de la presència d'aquest bacteri al territori, al Servei de Sanitat Vegetal.

Una vegada detectat un focus, els tractaments químics contra el bacteri no són efectius. Per aquest motiu, cal l'eliminació immediata de les plantes afectades i la vegetació silvestre circumdant que pugui actuar com a hoste del bacteri, fer tractaments insecticides contra els vectors i establir un programa de vigilància intensiva.

Símptomes i danys

La Xylella fastidiosa provoca danys quan colonitza el xilema de la planta hoste. La seva multiplicació en l'interior dels vasos pot portar a l'obstrucció del fluix de la saba bruta -principalment aigua i sals minerals-. Els símptomes varien d'unes plantes hoste a d'altres. En alguns casos es corresponen amb els símptomes típics d'estrès hídric: pansiment o decaïment generalitzat i, en casos més greus, l'assecament de fulles i de branques, i finalment la mort de tota la planta. En altres casos els símptomes es corresponen més als provocats per deficiències de minerals, com la clorosi internervial o clapejat en fulles.

 
 
Aquesta plaga, present al continent americà, es va detectar per primera vegada a Europa l'any 2013 al sud d'Itàlia i afectava greument les oliveres; posteriorment, el 2015 es va detectar a Còrsega i a França continental (Costa Blava) i afectava plantes ornamentals, principalment Polygala myrtifolia i baladres; al novembre de 2016, es va detectar a les Illes Balears, el 2017, a Alacant i el 2018 a Madrid i a Andalusia. Recentment, el 2019, la plaga es va detectar a Portugal.

Les àrees climàtiques del sud d'Europa que presenten més risc potencial per a l'expansió d'aquest bacteri són les regions productores d'ametller, olivera, vinya i cítrics d'Espanya, Portugal, Itàlia i Grècia.

En els focus detectats al sud d'Itàlia, les oliveres mostren assecament de fulles, de branques i fins i tot d'arbres sencers. Símptomes similars també s'observen en altres plantes afectades.

La Xylella fastidiosa es transmet de forma natural d'unes plantes a altres amb l'ajuda de vectors, principalment insectes xucladors que s'alimenten del xilema. L'especificitat entre el bacteri i el vector sol ser molt baixa, per la qual cosa pràcticament qualsevol espècie de cicadèlid o cercòpid pot ser vector potencial del bacteri.

En el focus detectat a Itàlia, el vector identificat ha estat Philaenus spumarius, insecte que és present també a Catalunya. També s'han detectat Neophilaenus infectats.