Es podran vendre roses per Sant Jordi?

16/4/2020
L'Estat estableix mesures de contenció en l'àmbit de l'activitat comercial i, per tant, només en podran oferir els vivers, que són els establiments que tenen autorització d'obertura.
En relació amb diverses consultes rebudes vinculades a la possibilitat de venda de roses amb motiu de la festivitat emmarcada en la Diada de Sant Jordi, l'Ajuntament de Bigues i Riells comparteix les indicacions de la Generalitat de Catalunya.

D'acord amb la vigència de l'Estat d'Alarma i la norma que el desenvolupa, el Reial decret 463/2020, s'estableixen mesures de contenció en l'àmbit de l'activitat comercial i d'altres d'addicionals, detallades en el seu article 10.

En aquest sentit, se suspèn l'obertura al públic dels locals i establiments minoristes, llevat de consideracions taxades a tall d'excepció. Entre aquestes excepcions no hi ha les floristeries. Per tant, i com a primer aspecte a considerar, és que les floristeries, en qualitat de comerç minorista, han d'estar tancades al públic.

Ara bé, això no contradiu que els vivers sí que puguin restar oberts, ja que, d'acord amb la instrucció facilitada en el seu moment, se'n permet la seva activitat i obertura, entre altres aspectes, pel que fa a l'activitat de planter ornamental i flor, amb el número mínim de plantilla o torns de treball estrictament imprescindibles per mantenir l'activitat indispensable, tenint com a referència la que es realitza en un cap de setmana ordinari o festiu.

Efectuades aquestes consideracions de l'Estat, la Generalitat de Catalunya indica que cal interpretar:

📍Les floristeries no tenen permesa la seva obertura al públic, d'acord amb la normativa actual.

📍 Els vivers poden desenvolupar aquelles activitats permeses, especialment en aspectes vinculats amb la producció agrícola, si bé també, i entre altres consideracions, per a l'activitat de flor.📍 La prohibició d'obertura d'establiment per a les floristeries, no exclou que puguin efectuar vendes via internet o anàleg i efectuant entrega a domicili.

📍 El producte, en el cas que ens ocupa, roses, que es comercialitzi a domicili, les floristeries el poden adquirir en els seus vivers de referència.

📍En cap cas es permet la recollida de les roses a la floristeria ni tampoc en una parada a l'aire lliure que en pogués disposar, fet que comportaria vulneració de la normativa aplicable a l'Estat d'Alarma actual.

📍La venda de roses amb caràcter minorista, cal entendre-la com a prohibida, pel que fa tant a floristeries com a associacions o col·lectius diversos, representants del caràcter associatiu de cada un dels municipis.

📍Un establiment que decideixi comprar, via internet o anàleg, roses a floristeria o viver, així com qualsevol associació, col·lectiu o institució, sols les podrà disposar amb caràcter de regal i/o obsequi, però en cap cas en podrà efectuar venda minorista, en analogia a floristeries.

En el cas de Bigues i Riells, el viver que té obert, però només en règim de comandes, és el Garden Flor de Neu. S'hi pot contactar per fer encàrrecs amb marge temporal als telèfons: 649857168 - 938656657 i al correu: flordeneu.bigues@hotmail.com.