El PROCICAT en fase d'alerta per onada de calor

31/7/2020
Catalunya viurà entre avui i demà unes temperatures extremes.
La Generalitat de Catalunya ha comunicat al món local que es manté activat el PROCICAT en fase d'ALERTA per onada de calor. El pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut està en fase 2.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Les temperatures més altes de l'episodi de calor s'assoliran divendres i dissabte. La distribució geogràfica del fenomen s'amplia a tot Catalunya i especialment a la zona de la plana de Lleida, la zona Alt Pirineu i de l'Aran i les comarques del Solsonès, el Bages, de l'Anoia, de l'Alt Penedès, del Baix Penedès, del Garraf, del Vallès Occidental, del Vallès Oriental, de la Conca de Barberà i de l'Alt Camp.

La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20ºC, tret de zones d'alta muntanya. La matinada de divendres i dissabte, localment rondarà els 25ºC al litoral central i sud, vall de l'Ebre i Ponent. A partir de dissabte l'avís per temperatura màxima extrema es redueix a les comarques del Pla de Lleida, a les comarques de les Terres de l'Ebre, a les comarques Camp de Tarragona i a les comarques del Garraf, Alt Penedès, Anoia i Bages.

 
 
Consells d'autoprotecció de la ciutadania

• Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.

• Evitar sortir al carrer durant les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzar-les preferentment durant les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja es declina.

• Convé que les persones que treballin a l'aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l'habitual.

• Igualment és molt recomanable fer esport durant les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

• Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s'hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s'estiguin deshidratant.

• Si no es disposa de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d'hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

• Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Cal mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).

• Cal vetllar pel benestar de les mascotes: treure-les a passejar durant les hores més fresques, oferir-los aigua a l'abast i una bona l'ombra.