El punt lila de la Festa Major de Bigues demostra la seva eficiència com a espai segur

15/7/2022
Les nits de l’1 i el 2 de juliol es va instal·lar l’espai d’atenció i informació sobre violència masclista davant del pavelló municipal d’esports i ara, dos informes n’avalen la qualitat amb 268 assessoraments.
L’Ajuntament de Bigues i Riells del Fai va instal·lar un punt lila durant la Festa Major de Bigues del 2022.

La nit de l’1 de juliol, la Fundació AGI va gestionar el punt. Ara, l’empresa especialitzada n’ha elaborat un informe que confirma l’eficiència d’aquest dispositiu per generar un espai segur. De la mateixa manera, el 2 de juliol, l’empresa Cúrcuma, a través d’un recurs de la Diputació de Barcelona, es va fer càrrec del punt lila i ara també ha fet arribar la seva valoració al consistori, en la qual manifesta la bona coordinació del personal i l’atenció d’un gran volum de joves.

Entre tots dos informes i la participació del personal tècnic i dels regidors del consistori, durant la Festa Major, es van arribar a assessorar 268 persones. Aquest fet és un èxit de difusió de la sensibilització.

Els informes valoren positivament la ubicació del punt lila, triada pel personal tècnic del consistori, i la defineixen com un “punt estratègic, perquè és l’únic accés a l’espai jove de la Festa Major i és un lloc de pas cap a la fira”.

Durant les nits de l’1 i el 2 de juliol, es van fer 268 accions de sensibilització i 1 intervenció al punt lila. D’entre les atencions, el 60% van ser de persones socialitzades com a dones i el 36% van ser de persones socialitzades com a homes, d’entre 19 i 25 anys.

 
 
En relació amb el desenvolupament global de les festes, els informes apunten que “l’organització ha estat molt bona i s’han pogut dur a terme totes les sensibilitzacions i intervencions amb fluïdesa i èxit, en coordinació amb la Policia Local i el personal sanitari”.

Mayte Escobar, regidora d’Igualtat, ha explicat la importància de tenir un punt lila: “Per nosaltres és vital poder oferir informació i atenció. Per això, enguany, hem apostat per una empresa especialitzada per tal d’oferir un servei de major qualitat i així generar un espai segur”.

Nico Mayolas, regidor LGTBIQ+, ha valorat l’alta afluència: “La gent s’acostava amb curiositat per saber què fèiem i acabaven fent algun dels jocs de sensibilització. En termes LGBTIQ+ no hi va haver cap situació conflictiva i al punt lila vam col·locar banderes LGTBIQ+ per fer visible el suport al col·lectiu”.

Al llarg de la Festa Major de Bigues del 2022 s’ha pogut sentir pels altaveus, tant a la plaça de Miquel Bosch com al parc de can Badell, una falca informativa i pedagògica.

Aquest n’era el contingut: “Bigues i Riells del Fai amb la lluita transfeminista. Ni les drogues ni l’alcohol no són cap excusa. Volem sentir-nos tranquil·les, còmodes i lliures. Si pateixes una agressió, busca complicitats i si la veus, no miris cap a una altra banda. Davant del pavelló hi ha el punt lila. Perquè totes puguem gaudir, construïm espais de festa lliures de violències masclistes i LGTBIfòbiques. Festa sí, lluita també”.