Què he de fer si tinc un animal de companyia?

18/3/2020
La Dirección General de Derechos de los Animales de l'Estat publica les pautes d'actuació durant la crisi sanitària.
La Dirección General de Derechos de los Animales del Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030 de l'Estat Espanyol ha emès un comunicat sobre les pautes d'actuació pels responsables dels animals de companyia durant la crisi sanitària pel COVID-19.

En primer lloc, recorda que no hi ha cap evidència científica que determini que els animals domèstics tinguin o puguin transmetre el Coronavirus.

No està permès l’abandonament d’animals

Per aquest motiu, l’Ajuntament informa que, en cap cas, aquesta situació permet l’abandonament dels animals. De fet, l'Article 9.1 de l'ordenança municipal de tinença d'animals diu que es prohibeix l'abandonament d'animals.

A l'article 23 3. d) es posa de manifest que es considera una infracció molt greu l'abandó d'un animal de companyia. Les infraccions molt greus són sancionades amb multa d'entre 1.502,53 euros i 15.025,30 euros, tal com es determina a l'article 25 de la mateixa ordenança.

Mesures de tinença 

També explica que hi ha certes mesures generals que s'han de prendre per prevenir, com ara, després de tocar l'animal rentar-se les mans i no tocar-se els ulls, ni el nas, ni la boca. També cal netejar, amb gel desinfectant les potes i la cua del gos, després de passejar.

Persones que han donat positiu en Coronavirus

Es recomana que no es facin càrrec de les mascotes, que se'n cuidi una altra persona en la mesura del possible. També que no es reutilitzin els estris de cura que feia servir l'anterior cuidador. En cas de ser positiu en Coronavirus i no poder deixar l'animal a ningú, s'aconsella extremar les mesures de neteja com ara rentar-se les mans, utilització de mascareta amb l'animal i evitar el contacte amb aquest.
Treure els animals a fer les seves necessitats i tornar

El Real Decreto de Alerta del 14 de març de 2020 estableix que es podrà sortir del domicili amb la finalitat de passejar els gossos. Ara bé, cal fer sortides curtes, del temps necessari per cobrir les necessitats fisiològiques dels animals i tornar.

També cal evitar el contacte amb altres animals i persones, dur una ampolla d'aigua amb detergent per netejar l'orina i una bossa pels excrements. Es demana sortir en horaris de menor afluència.

Els cossos de seguretat de l'Estat podran sol·licitar la identificació dels animals per evitar el "lloguer de gossos", que està proliferant a internet.
 
Alimentació de colònies felines

Cal separar al màxim al llarg dels dies l'alimentació de les colònies i prioritzar els horaris de menor afluència.

Atenció dels animals en finques i centres de protecció animal

Es recomana establir serveis mínims per l'atenció voluntària en Centres de Protecció Animal amb l'autorització escrita de l'entitat gestora o de l'Ajuntament, en cas de gestió directa. En el cas de Bigues i Riells es manté el servei de recollida d'animals i es demana que no s'abandonin per por, ja que no transmeten el virus.

Finalment, recorda que les clíniques veterinàries continuen obertes amb les mesures d'autoregulació establertes pels col·legis de veterinaris, atenent només amb cita prèvia, per evitar aglomeracions a les sales d'espera, aquelles visites que no es puguin posposar.

La Dirección General de Derechos de los Animales resta a disposició per resoldre els dubtes de la població en relació amb la cura dels animals mentre duri l'Estat d'Alarma.