Recomanacions per la població envers el coronavirus

11/3/2020
L’Agència Catalana de Consum aconsella a la població en relació amb la manipulació d’aliments, la higiene i la cancel•lació de vols.


Més informació
L’Agència Catalana de Consum ha publicat aquestes dues recomanacions sobre el coronavirus:
L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) no ha pres cap acció atès que actualment no s’han identificat els aliments com a font o via probable de transmissió del virus.
Es tracta d'una situació emergent, de ràpida evolució, amb investigacions en curs. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) –agència de la Unió Europea– fa un seguiment del brot i proporciona avaluacions de risc per orientar els Estats membres de la UE i la Comissió Europea. L’Organització Mundial de la Salut coordina els esforços mundials.
A Catalunya no s’han de prendre precaucions especials amb els aliments
A l’hora de manipular aliments s’han de prendre les mesures bàsiques d’higiene per prevenir qualssevol toxiinfeccions alimentàries. Respectar les quatre normes bàsiques d’higiene ajuda a prevenir les toxiinfeccions alimentàries: netejar, separar, coure i refredar.
La importància de rentar-se les mans

1. Quan ens hem de rentar les mans?
Ens hem de rentar les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que, durant la preparació dels menjars, manipulem escombraries, bolquers, diners, etc.
I també ens hem de rentar les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir i mocar-nos i després de tocar animals domèstics.
2. Per què ens hem de rentar les mans?
Perquè les persones poden tenir alguns microorganismes perillosos causants de malalties de transmissió alimentària i a través de les mans podem escampar aquests microorganismes i contaminar els aliments.
3. Com ens hem de rentar les mans?

•Ens hem de mullar i ensabonar les mans.
•Després ens les freguem 20 segons.
•Posteriorment les esbandim amb aigua calenta.
•I, per últim, les eixuguem amb una tovallola preferentment d’un sol ús.
Cancel•lació de vols a la Xina per l’expansió del coronavirus

Diverses companyies aèries han cancel•lat els seus vols a la Xina a causa de la declaració d'emergència internacional pel coronavirus.
Si us trobeu en aquesta situació, heu de saber que es considera una circumstància extraordinària i, per tant, no teniu dret a reclamar les compensacions econòmiques que preveu el reglament europeu (excepte que hàgiu contractat una assegurança de viatge que cobreixi aquest supòsit).
Tanmateix, en aquest cas de cancel•lació, la companyia aèria us ha d’oferir:

•Informació.
•Assistència (és a dir, menjar i begudes i, si calgués, també allotjament).
•El reemborsament del preu del bitllet (o un transport alternatiu fins al destí final).