L’Agència Catalana de Consum ha publicat aquestes dues recomanacions sobre el coronavirus:
L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) no ha pres cap acció atès que actualment no s’han identificat els aliments com a font o via probable de transmissió del virus.
Es tracta d'una situació emergent, de ràpida evolució, amb investigacions en curs. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) –agència de la Unió Europea– fa un seguiment del brot i proporciona avaluacions de risc per orientar els Estats membres de la UE i la Comissió Europea. L’Organització Mundial de la Salut coordina els esforços mundials.
A Catalunya no s’han de prendre precaucions especials amb els aliments
A l’hora de manipular aliments s’han de prendre les mesures bàsiques d’higiene per prevenir qualssevol toxiinfeccions alimentàries. Respectar les quatre normes bàsiques d’higiene ajuda a prevenir les toxiinfeccions alimentàries: netejar, separar, coure i refredar.
La importància de rentar-se les mans
1. Quan ens hem de rentar les mans?
Ens hem de rentar les mans abans de començar a preparar aliments, després de manipular aliments crus i cada cop que, durant la preparació dels menjars, manipulem escombraries, bolquers, diners, etc.
I també ens hem de rentar les mans després d’anar al vàter, esternudar, tossir i mocar-nos i després de tocar animals domèstics.
2. Per què ens hem de rentar les mans?
Perquè les persones poden tenir alguns microorganismes perillosos causants de malalties de transmissió alimentària i a través de les mans podem escampar aquests microorganismes i contaminar els aliments.