Un Sant Jordi per la llengua, la cultura i la comunitat

18/4/2018
El parc Lluís Companys de Bigues i el Centre Cívic i Cultural de Riells del Fai seran els escenaris de la Diada.
Aquest dilluns 23 d'abril Bigues i Riells celebrarà la Diada de Sant Jordi amb alegria, amor per la llengua i la cultura i, sobretot, pel municipi i la seva comunitat. Les activitats de Sant Jordi 2018 es faran en la línia de les edicions anteriors, buscant la cohesió de tots els centres educatius de Bigues i Riells. Per aquest motiu, dilluns a les 15.30 hores, començarà la gresca al Parc Lluís Companys de Bigues convocant a tots els alumnes del municipi per ballar amb el grup d'animació Pentina el Gat.

Des dels més petits de la llar d'infants municipal La Puput, passant pels alumnes del Colomer i El Turó, fins als joves de l'Institut Maria de Bell-Lloc seran al parc de darrere del Centre Cívic i Cultural El Rieral per començar la celebració de la Diada plegats. Després dels balls serà l'hora de l'entrega de diplomes de la 3a edició dels Jocs Florals, el certamen que premia els millors escrits literaris d'entre els alumnes de les escoles.

Mayte Escobar, regidora d'Ensenyament, destaca la voluntat que té l'Ajuntament de Bigues i Riells de "preservar la cultura catalana i les tradicions" i en posa com a exemple la recuperació dels Jocs Florals tradicionals. Els premis d'aquest certamen posen en valor la senzillesa d'una flor natural, sent el primer premi, simbolitzant un major reconeixement que l'englantina d'or (2n premi) i la viola d'argent (3r premi).

Escobar recorda que "des del primer moment hem volgut vincular el dia de la cultura amb la llengua catalana i fer-ho com a comunitat educativa, conjuntament, per fer pinya".

Seguidament s'entregaran els premis del Concurs BIRCA: A l’Abril cada paraula val per mil. La campanya de Sant Jordi, que s'ha dut a terme per a la promoció del comerç local en col·laboració amb el Consorci per la a normalització lingüística, desafiava els concursants a trobar la definició de 25 paraules voltant pels comerços del municipi. Els guardons consistiran en vals per gastar en llibres a la Llibreria Papereria Reyes i en roses al Garden Flor de Neu. Des de Bigues i Riells Comerç Actiu destaquen la seva voluntat de participar en les activitats del poble per crear sinergies.

La Biblioteca municipal no es quedarà enrere i proposarà elaborar un llibre gegant. A les mateixes instal·lacions l'entitat SingularMents presentarà el seu nou producte de marxandatge: el conte La Sargantana Diana. A les 18.30 hores Sacri Murcia Fernández, membre de l'entitat i escriptora del conte, explicarà l'objectiu de l'obra. Segons Murcia la moralina del conte diu que "el fet que la sargantana s'hagi de tallar la cua per salvar la vida i es posi trista fins que li torna a sortir és una metàfora del que ens passa amb els problemes".
El conte vol transmetre valors didàctics per aprendre de les sargantanes i valors morals, com ara que no tots nens són iguals. A la mateixa biblioteca, a les 19.00 hores, es farà el lliurament dels Premis de Recerca Maria de Bell·lloc.

Riells del Fai celebrarà Sant Jordi amb un taller infantil de roses i un berenar a càrrec del grup de dones de Riells del Fai. Un festival de dansa de l'associació Pas a Pas a les 18.30 hores al Centre Cívic i Cultural de Riells del Fai tancarà la Diada.

Durant tota la tarda hi haurà paradetes de Sant Jordi de les entitats del municipi tant al parc Lluís Companys com al Centre Cívic i Cultural de Riells del Fai.

A més a més, aquest dissabte 21 d'abril el Casal d'Avis El Bon Caliu ja farà la celebració prèvia a la Diada amb la Tarda literària, que proposa una lectura de poemes i proses i l’actuació de joves músics a partir de les 18.00 hores al Centre Cívic i Cultural El Rieral.