Sant Miquel del Fai serà referent d'interrelació del patrimoni natural, històric i cultural

24/11/2018
La Diputació de Barcelona ha presentat el Pla d'usos i les actuacions per adequar l'espai natural dels Cingles de Bertí.
L’espai natural de Sant Miquel del Fai ja disposa d’un Pla d’usos per a la seva reobertura al públic, un document que destaca la voluntat de preservació i conservació dels valors del patrimoni natural i cultural d’aquest espai singular, de 70,5 hectàrees. La Diputació de Barcelona va adquirir Sant Miquel del Fai el juny del 2017.

El pla, juntament amb les actuacions que la corporació hi està duent a terme, busca convertir l'espai en un referent de la interrelació del patrimoni natural, històric i cultural dels Cingles de Bertí. Dilluns 19 de novembre, el diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jordi Martí, va exposar el pla als alcaldes de la zona, entre ells a l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Galiano, i als delegats territorials de la Generalitat.

Joan Galiano, alcalde Bigues i Riells, ha valorat positivament la trobada: "Davant de la insistència dels ajuntaments en saber l'estat de les obres, que s'estan executant des del Sant Joan del 2017, la Diputació de Barcelona va decidir convocar aquesta taula rodona. Hem quedat satisfets amb l'explicació, però mantenim la prudència a l'hora de parlar de dates d’obertura". Galiano també destaca la voluntat de l'Ajuntament de Bigues i Riells en ser "part important de la gestió", petició atesa per Diputació.
En la reunió, es va informar de les actuacions realitzades per la Diputació de Barcelona a Sant Miquel del Fai, orientades a millorar la seguretat dels visitants i dels treballadors, atesa la ubicació de l'espai en un entorn molt vulnerable als efectes climatològics i meteorològics i amb afectacions rellevants a causa dels temporals d’aquest any.

Totes les intervencions han de contribuir a millorar la integració del conjunt en el medi natural i, també, a preservar i revitalitzar el conjunt patrimonial, tant l’històric com també el geològic i natural. En recollim les més destacades:
Entre els projectes en curs hi ha actuacions per estabilitzar talussos i evitar la caiguda de pedres a les cingleres que envolten l’espai, especialment des de l’entrada al recinte pel Pas de la Foradada fins al salt del Tenes.
Pel fet que el conjunt de Sant Miquel del Fai es troba inclòs en el PEIN dels Cingles de Bertí, s’ha hagut de realitzar un estudi d’impacte ambiental de totes les actuacions, amb limitacions en determinades actuacions, que només es poden realitzar entre els mesos de setembre i febrer.
També s’ha elaborat un estudi geològic i arqueològic del conjunt de les coves, així com estudis de flora i fauna i de gestió forestals de la finca, que comporten la neteja i gestió forestal del conjunt.
Pel que fa a les línies estratègiques d’actuació, el Pla d’usos contempla l’ordenació dels espais que componen el conjunt integrat pel patrimonial cultural i també el natural, que inclou àmbits com la geologia, l’aigua i la biodiversitat, definits com a elements característics de Sant Miquel del Fai.
L’objectiu és fomentar la seva qualitat educativa i divulgativa adreçada a tota mena de públics, sigui escolar o familiar, com especialitzat i internacional.