Se suspèn la 33a Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras

13/8/2020
L'Associació d'Amics de l'Ermita ha emès un comunicat en què explica l'anul•lació per prevenció davant la crisi sanitària.
Al voltant de la Mare de Déu d'agost (15 d'agost) se celebra, a Bigues i Riells, la Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras. Aquest acte, a banda de ser una celebració popular i per tant un bon pretext per retrobar-se, és, sobretot, una iniciativa per a la restauració i la conservació de l'ermita.

En les circumstàncies habituals, aquest cap de setmana, Sant Bartomeu s'hagués omplert de música i rialles sota el tradicional envelat fet de garlandes. Malauradament, enguany, atesa la crisi sanitària derivada per la irrupció de la COVID-19, no hi haurà Festa Major.

L'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras sempre ha fet arribar el programa de la festa per carta als seus socis. Aquest any, però, els socis rebran una carta de suspensió de la festa. Ara bé, la missiva també explica que els projectes per a la conservació de l'ermita no s'aturen.

Tot per la conservació de l’ermita

Aquest 2020, l'associació té previst iniciar dues obres de restauració a Sant Bartomeu. D'una banda, es vol restaurar un dels jous d'una de les campanes, i de l'altra, recuperar els bancs interiors de l'ermita. Aquests treballs els duran a terme fusters professionals amb l'ajuda dels membres voluntaris de l'associació.
 
Fa 33 anys que se celebra aquesta Festa Major, es tracta d'un acte molt arrelat a la tradició de Bigues i Riells. De fet, ha passat de generació a generació: les àvies, que hi anaven de jovenetes, ara hi tornen a ballar amb les netes.

La festa sempre ha tingut el suport de la població, que s'ha abocat a col•laborar de totes les maneres possibles. En un inici, quan calia canviar el terra de l'ermita, qui hi volia participar comprava rajoles. Més endavant va caler protegir l’espai de l'edificació masiva i l’entitat va proposar als col•laboradors comprar pams de terra.

La Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras és autogestionada i es nodreix de les aportacions dels seus socis i de les donacions de la població. L'Ajuntament de Bigues i Riells també dona suport a l'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Bartomeu de Mont-ras amb una subvenció anual.

El compromís dels membres de l’associació i de la població de Bigues i Riells ha aconseguit que Sant Bartomeu passés de quedar-se gairebé sense sostre a lluir majestuosa, presidint la Vall Roja, amb unes vistes immillorables del municipi.