Una setantena d'infants presenten el seu projecte de cooperativa al Teatre Auditori Polivalent

7/6/2019
En el marc del programa Cultura Emprenedora a l'Escola els alumnes de 5è d’El Colomer i d’Els Vinyals de Lliçà de Vall van exposar la feina feta als alcaldes i al diputat delegat d'educació.
Dijous 6 de juny, els alumnes de 5è de primària de l'Escola El Colomer de Bigues i Riells i de l'Escola Els Vinyals de Lliçà de Vall van celebrar la cloenda del programa de Cultura Emprenedora a l'Escola (CuEmE) al Teatre Auditori Polivalent.
El diputat delegat d'educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, l'alcalde i president de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Joan Galiano, l'alcalde de Lliçà de Vall, Xavier Serrate, el regidor d'educació de Lliçà de Vall, Ricart Querol, i la cap de Serveis a les Persones de Bigues i Riells, Marta Gonzàlez, van reconèixer la tasca dels estudiants.
Al llarg del matí es van exposar els diversos projectes de cooperatives i els seus objectius. Per exemple, a l'escola El Colomer, els alumnes han decidit destinar els beneficis del projecte a dues entitats solidàries. D'una banda, col•laboraran amb Living Nepal, l'organització que treballa per oferir formació als pobles nepalesos devastats pel terratrèmol del 2015; i de l'altra, contribuiran amb Jofran, l'entitat solidària amb els infants de Birmània.
De fet, els representants de les ONG van ser convidats a la cloenda i fins i tot es va poder veure un vídeo de les nenes i nens a qui aniran destinats els fons. Els nens de Birmània, a través de l'entitat Jofran, van fer arribar un vídeo d'agraïment als nens i nenes de Bigues i Riells que havien triat ajudar-los.
El programa Cultura Emprenedora a l'Escola es basa en una simulació real de la creació i gestió d'una cooperativa. Els alumnes de 5è de primària han rebut el suport de la comunitat educativa del municipi, l'Ajuntament de Bigues i Riells i el Servei d'Ocupació de la Vall del Tenes, per arribar fins a l'últim pas d'aprenentatge: la venda dels productes en una paradeta del mercat setmanal.
Lliçà de Vall fa cinc anys que participa en el projecte, i  enguany Bigues i Riells ha estat l'amfitrió de la cloenda del programa.
Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells i president de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, va destacar la importància del treball col•lectiu: "Per nosaltres és vital l'aprenentatge de la participació ciutadana des de la base. Els alumnes fan una feina conjunta en benefici d'un tercer i això és fantàstic". Galiano va recordar que aquest programa està obert a tots els centres educatius.
El programa CuEmE aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i reforça la responsabilitat social amb valors com la solidaritat i la igualtat d'oportunitats, amb la voluntat de consolidar aprenentatges en una etapa en la qual els nens i nenes evolucionen progressivament cap a l'autonomia.