Una setmana dedicada a la lluita contra el ciberbullying

14/5/2019
La Bir.0 ha estat una iniciativa del servei de joventut del Consistori per fomentar el sentit crític entre els joves de l'Institut Maria de Bell-Lloc
L'Ajuntament de Bigues i Riells, des del servei de Joventut, amb la col•laboració del Programa de Prevenció de Drogues de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, ha dut a terme la campanya Bir.0.

La iniciativa ha estat una setmana temàtica enfocada a fomentar l'ús crític de les pantalles, en general, i de les xarxes socials, en concret, i fer reflexionar el jovent sobre les conseqüències de les seves actuacions a les xarxes.
Coincidint amb el Dia Internacional contra l'assetjament escolar, s'han dut a terme activitats destinades a conscienciar els joves sobre el ciberbullying, cada dia de la setmana a l'hora del pati.

Una de les accions ha estat enquestar més de 130 joves sobre el ciberassetjament. Entre els resultats destaca el fet que el 50% dels enquestats han vist que s'amenaçava o es ridiculitzava algú a través de les xarxes socials.

Una altra de les activitats va ser una dinàmica de rols en la qual els participants s'havien de posar a la pell de l'agressor, la víctima o bé del públic i classificar un seguit de frases i d'actituds en funció de la seva efectivitat a l'hora de lluitar contra el bullying.

 

 

Ara bé, l'activitat amb més èxit va ser ensenyar un reguitzell de fotografies de persones famoses i demanar a les joves què tenien en comú. La resposta era que tots havien sigut víctimes de l'assetjament, fet que va deixar en xoc els participants.


La imatge d'aquesta setmana Bir.0 ha estat un braçalet amb l'eslògan: "Ni passo ni em passo" amb el hashtag: #bullyingdemerda. A més, durant aquest mes, es pot veure, a l’Institut, la mostra dedicada a la lluita contra l'assetjament "Parlem del bullying? (O del poder del grup)", elaborada pel servei de Joventut de l'Ajuntament de Bigues i Riells i el Programa de Prevenció de Drogues de la Vall del Tenes.

A més a més de la Bir.0, que es fa un cop al curs de manera puntual i concreta, durant la resta de l’any hi ha obert el SEAM, el Servei de Medicació i Resolució de conflictes, una eina municipal a la disposició de la comunitat educativa, totalment gratuïta i anònima per als usuaris.