“Superwomen”, el somni acomplert de les inventores

23/7/2019
El vestíbul de la Biblioteca de Bigues i Riells acull una exposició dedicada a 25 inventores que van marcar un punt d’inflexió en la història.
Del 29 de juliol al 29 d’agost, Bigues i Riells gaudirà de l’exposició “Superwomen” de Sandra Uve. La mostra és una producció de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i gira al voltant de 25 dones que, contra tot pronòstic, van aconseguir fer el seu somni realitat.

En un primer moment, el públic només veu un invent amb una patent legal, però els retrats amaguen molt més: la llibertat intel•lectual i física de les dones en l’àmbit científic.

Cada retrat va acompanyat d’una explicació de la història vital de les inventores i una reproducció de la patent original. Alguns dels noms propis de la mostra són Hedy Lamarr, inventora del primer sistema de comunicacions sense fils; Angela Ruíz Robles, precursora del llibre electrònic, o Gertrude Elion, que va desenvolupar el primer tractament contra la leucèmia.

La biblioteca de Bigues i Riells volia apostar per una exposició sobre la dona i la ciència. Judit Canal, regidora de Cultura, explica el rerefons de la mostra: “Encara vivim en una societat molt masclista i masculinitzada, exposicions com aquesta evidencien que les dones tenen molt a dir en tots els àmbits”.


Canal ha insistit que “cal reivindicar aquestes dones a qui la història ha deixat en segon pla” i en la certesa que “mai és tard per fer-los un homenatge i donar-les a conèixer a les noves generacions”.

Mayte Escobar, regidora d'Igualtat, ha volgut destacar la necessitat de reconèixer la tasca de les dones, que "encara que no se'ls ha permés escriure ni figurar en la història, hi han tingut molt a dir".

Escobar ha plantejat les línies de futur que cal seguir per tal de canviar la història: "Escriure els fets en comú, des del punt de vista de la dona, sense replicar rols i com més aviat millor".

La mostra es podrà visitar fins al 29 d'agost al vestíbul de la Biblioteca, integrada al Centre Cívic i Cultural El Rieral.