Toc de queda a tot Catalunya, des de les 22.00 fins a les 6.00 hores

26/10/2020
La Generalitat aplica el confinament nocturn per frenar la segona onada de COVID-19.
Aquest diumenge a les deu ha començat l'anomenat "confinament nocturn": entre les deu de la nit i les sis del matí. El govern de la Generalitat ha explicat que la mesura entra en vigor després de l'aprovació de l'estat d'alarma al Butlletí Oficial de l'Estat.

Ningú pot estar al carrer durant les vuit hores que van des de les deu de la nit fins a les sis del matí, si no és per raons de feina o de força major, com emergències de salut o per tenir cura de familiars dependents.

El govern ha explicat que es contemplen excepcions per permetre els desplaçaments de tornada a casa. També es permet treure a passejar el gos de quatre a sis de la matinada.

La situació epidemiològica de Catalunya obliga a adoptar mesures especials de contenció de l'activitat laboral i social i en matèria de salut pública per aturar la transmissió del virus de la COVID-19 i protegir la salut de la població del territori.

Resten prohibits tots els desplaçaments i la circulació per les vies públiques entre les 22.00 hores i les 6.00 hores.

Excepcions a la mobilitat:

▪Assistència sanitària d'urgència.
▪Adquisició de productes farmacèutics per raó d'urgència (la més propera al domicili).
▪Desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l'empresa.
▪Desplaçaments de professionals, i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials.

▪Cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (incloent-hi els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l'exterior pel seu benestar emocional o de salut amb el corresponent certificat professional).
 
▪Actuació urgent davant d'òrgans judicials.
▪Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
▪Cura d'animals de companyia el temps imprescindible (de les 4.00 a les 6.00 hores de la matinada), amb desplaçament individual proper al domicili.
▪Altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.
▪La circulació de vehicles amb origen i destí fora de Catalunya.

Comerços i restauració

Els establiments han de tancar a les nou del vespre, per donar una hora de marge perquè els clients i treballadors tornin a casa. En el cas del servei a domicili, es permet fins a les 10 de la nit però es manté les 9 com a hora límit pels clients que vagin a buscar el menjar a l'establiment.

Activitats culturals

Les activitats culturals es podran allargar fins a les deu de la nit i els assistents tindran temps de tornar a casa fins a les onze de la nit, però hauran de guardar l'entrada per justificar el desplaçament.

Activitats esportives

Les activitats esportives hauran d'acabar a les nou de la nit.

Transport públic

El govern ha explicat que el transport públic no modificarà ni els horaris ni el servei tot i les restriccions de mobilitat nocturna.

Torna el certificat d'autoresponsabilitat

Tota persona que surti durant les hores de confinament nocturn haurà de portar un justificant. El govern manté disponible el "certificat d'autoresponsabilitat" que ja va posar en marxa en el primer estat d'alarma. Protecció Civil recomana portar-lo omplert per facilitar la feina de la policia que vetlli pel toc de queda.

Sancions

Les multes per estar al carrer sense justificació aniran dels 300 als 6.000 euros.