La vespa asiàtica ha arribat a Bigues i Riells

29/8/2018
El Consistori informa de la presència confirmada de l'espècie i recorda que no és més agressiva que d’altres espècies.
L'Ajuntament de Bigues i Riells informa de la presència de la vespa velutina al municipi. En primer lloc, cal tenir present que aquesta espècie no és més agressiva que la vespa comuna. La picada d'aquest insecte no és més perillosa que la d’una vespa o d’una abella.

Actualment, el Consistori ha detectat cinc nius, malgrat els esforços que s'han destinat aquesta primavera per aturar l'avenç de l'espècie a través de trampes. A finals del 2017 va aparèixer el primer niu, des de llavors s'han dut a terme mesures per evitar-ne el desplegament però finalment la vespa ha arribat al municipi.

Els nius en aquesta època de l'any tenen l'aparença d'unes boles de paper marronós i, normalment, es troben dalt d’arbres grans però també poden estar en cavitats o cornises.

La retirada de nius és complexa i, per tant es recomana als propietaris que vigilin que la vespa no faci nius en les seves parcel·les. Si hi hagués un cas de niu en una parcel·la, es recomana no molestar les vespes i notificar la troballa al Consistori.

Joan Galiano, alcalde de Bigues i Riells i regidor d'Urbanisme i Sostenibilitat, ha volgut reiterar que no es tracta d'una espècie "especialment agressiva" i que "només ataca en el moment que se sent amenaçada".
Galiano també ha volgut destacar que el desplegament de la vespa asiàtica al territori s’ha frenat "en part per la climatologia i en part per la bona feina feta pels ajuntaments i departaments competents el darrer any".

Com detectar un niu

Els nius primaris de vespa velutina, són els primerencs i es fan a la primavera, s'acostumen a trobar en les cornises de les teulades, garatges i porxos. Els nius primaris són de la mida d’una pilota de tenis, són de color marró i es poden confondre amb nius d’altres espècies autòctones que cal protegir.

Actualment, els nius es troben en estadi secundari. En aquest punt les mides poden anar des de la d'una pilota de bàsquet fins tenir una mida més gran que una pilota de pilates. Si es detecta un niu, cal avisar al Consistori a través de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà.

El millor moment per controlar l’expansió d'aquesta espècie és a la primavera. En aquesta estació les vespes reina surten i creen el que serà el niu primari, són petits i es poden retirar fàcilment.