Veure, viure, escriure: taller d’introducció a la crònica periodística

11/5/2023
La biblioteca acollirà aquesta activitat gratuïta, coordinada per Miquel Echarri, els dies 25 de maig, 1, 8 i 15 de juny.
El periodista cultural, Miquel Echarri, dirigeix i coordina Veure, viure, escriure, el taller d’introducció a la crònica periodística que es farà a la biblioteca de Bigues i Riells del Fai els dijous 25 de maig, 1, 8 i 15 de juny a les 18.30 hores. Aquest és un projecte de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona en què hi participen 12 biblioteques.

L’activitat s’adreça a persones adultes i joves majors de 16 anys. Cadascú podrà escriure una crònica en l’idioma que prefereixi i un cop passat un procés de correcció morfosintàctica i d’estil per part de professionals, els textos es publicaran a la plataforma Biblioteca Virtual.

L’objectiu d’aquest taller és convidar els alumnes a escriure la seva pròpia crònica. Explicar en què consisteix el gènere i com l’interpreten i la practiquen el col·lectiu professional. L’activitat consta de quatre sessions: una d’introducció als conceptes bàsiques, dues d’aprofundiment i pràctica col·lectiva i interactiva i una darrera en la qual totes les persones assistents compartiran amb el grup la seva crònica i parlaran de l’experiència d’escriure-la.

Amb Veure, viure, escriure, la biblioteca convida la població a entendre millor en què consisteix la crònica i fer-la servir com a eina d’expressió de la pròpia personalitat.
 
 
Per què és interessant la crònica?
De tots els gèneres periodístics, la crònica és un dels més rics des del punt de vista de l’expressió escrita. Integra un cert grau de subjectivitat, punt de vista i fa compatibles l'anàlisi, la interpretació i l'ús creatiu del llenguatge.

La crònica, en paraules del premi Nobel colombià Gabriel García Márquez, equival a explicar un conte que és veritat. O, en termes que recorden la tradició dels grans cronistes catalans de l’Edat Mitjana, com ara Ramon Muntaner, equival a dir: “Això ha passat i jo hi era”.

Qui és Miquel Echarri?

Periodista cultural. Col·laborador de mitjans com el diari El País amb articles sobre cinema, música, actualitat, política internacional, oci, esport o tendències. Ha coordinat l’edició espanyola de PORT Magazine i dirigit, entre d’altres, revistes com Primera Línea, Cinevisión, Top Juegos i PC Juegos y jugadores. Des del 2006 imparteix classes d’anàlisi fílmic, història del cinema i crítica.