Situació geogràfica

Bigues i Riells és un municipi del Vallès Oriental, format per dos pobles: Bigues i Riells del Fai. Actualment, hi viuen 10.144 persones (febrer 2024).

Amb un terme municipal de 28,64km² d’extensió, limita amb Sant Quirze de Safaja, Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbui, Santa Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla del Vallès i El Figaró. El riu Tenes i els Cingles del Bertí (PEIN) són els dos accidents geogràfics que influeixen, de manera important, en el relleu del municipi, i aporten els trets essencials de la seva fesomia.
La conca del Tenes obre de nord a sud l’estreta vall de Riells fins a trobar la vall de Bigues. Al nord es troba encaixada a la vall de Sant Miquel, a la capçalera de la qual s’alça, en un replà, sota la cinglera i a 500m d’alçada, el monestir de Sant Miquel de Fai. A l’est, el torrent de Vall-de-ros separa les Costes d’en Batlles del Turó de les Onze Hores (630m) i del Serrat de Quintanes.
 
 
A l’oest, la vall es comença a obrir vers el torrent de Villar, després d’haver deixat els Cingles del Perer en una posició nord-oest. Finalment, pel sud, el Tenes connecta els dos termes per la Costa de Can Noguera i el turó del Rull.

La vall de Bigues és més ampla que la de Riells del Fai i està limitada a l’est pel Serrat de l’Ametlla i el cim de Puiggraciós (807m). A l’oest, el Serrat del Castell de Montbui (542m) limita la vall per l’altre costat. Des d’aquest punt la serra va descendint en direcció sud cap a la Font del Bou i la Costa del Flix, que fa desviar el riu Tenes cap a l’est, per recuperar la seva orientació nord-sud a l’entrada del terme municipal de Santa Eulàlia de Ronçana.
L’accés al municipi es pot efectuar per dues vies principals: des de la carretera local BP 1432 des de l’Ametlla del Vallès, o bé, per la mateixa carretera des de Sant Feliu de Codines. L’altra via d’accés al municipi és la BV 1602 des de Santa Eulàlia de Ronçana. Bigues i Riells es troba a 40km de Vic, a 35km de Barcelona i a 15km de Granollers.