Escudella popular

L’ORIGEN

Les escudelles de Carnestoltes tenen un origen medieval i se celebraven per a preparar-se per afrontar l’època d’abstinència que suposava la quaresma. Les escudelles també servien per a alimentar a la població.

En el cas de Bigues i Riells, un grup d’avis i àvies del Casal el Bon Caliu va organitzar la primera escudella popular. Posteriorment, la Coral Amarant es va afegir a la colla dels avis. Després de tres edicions s’hi varen sumar les colles de la festa major de Bigues: Saligardes, Torracollons i Pelacanyes.

Actualment, les colles que fan l’escudella són el Casal d’avis el Bon Caliu amb la Coral Amarant, Saligardes, Pelacanyes i el Cineclub de Bigues i Riells.
LA DATA I EL LLOC

Des de la primera edició, l’escudella sempre s’ha celebrat un dissabte al matí, i sempre pels volts de carnestoltes, fins que s’ha acabat consolidant el mateix dissabte de Carnestoltes al matí. L’espai, en canvi, sempre ha estat el mateix: la plaça Miquel Bosch.


LA FESTA

La diada s’inicia pels volts de les 7 del matí, quan les quatre colles encenen el foc i posen a bullir l’aigua de les calderes. Durant tot el matí, es cou l’escudella i les colles esmorzen a la plaça.
Entre la 1 i les 2, es fa el repartiment de l’escudella. La gent porta olles o carmanyoles i s’endú la seva ració. També s’ofereix l’opció de dinar a la plaça i l’Ajuntament, en els darrers anys, aporta taules i cadires o bancs per unes 200 persones.