Flora


Pi corbat del Castell de Montbui

Les comunitats vegetals presents al municipi de Bigues i Riells del Fai són, principalment:

Pinedes de pi blanc amb sotabosc: ben representades a Bigues i Riells, les trobem a les rodalies de Can Prat de la Riba, a l’entorn de la zona dels Manantials o a les rodalies de Can Mas de Dalt

Alzinars: a les raconades obagues, com el de la Baga de l'Arbocer o el del Villar, amb presència d’aladern, arboç, marfull, esbarzer, roldor o falguera aquilina

Boscos mixtes de pi blanc, alzinars i pi pinyoner: se’n poden trobar a la zona que va del carener de Collfred (al seu vessant sud) fins a les rodalies de Can Riera i Can Febrera, i a la zona que va dels Boscos de Can Ribes fins al Prat de Baix i la Vinya dels Feliuans (passant pel Castell de Montbui i pel Puig Alt)

Plataner monumental de La Font de la Pineda de Riells del Fai. Foto cedida per Oriol Arisa

Brolles de romaní i farigola, amb bruc d’hivern, estepa blanca, bufalaga i gatosa (aquesta última de gran densitat i molt present a les costes de Can Noguera): aquestes comunitats són especialment abundants als vessants assolellats dels Cingles de Bertí i Cingles del Peret, al sector de Vallderrós. Habitualment succeeixen inicial i espontàniament les superfícies degradades pels incendis (el del 1994 van provocar un important augment de la seva presència).

Vegetació de ribera: amb àlber, pollancre, om, vern, salze blanc, sarga, saüc, gatell, canyissars, jonqueres i espècies introduïdes per l’home, com la carolina, el plàtan o la robínia. Configuren un hàbitat d’interès comunitari prioritari, i apareixen en diferents trams del riu Tenes. Als trams inferiors del Tenes, hi ha plantacions fustaneres (com al Rieral de Bigues) que, paral·leles al riu, aprofiten la proximitat del nivell freàtic. 
En molts punts, canyars i bardissars són eficaços a l’hora de protegir el llit del torrent de l’accés humà i permetre que continuïn actuant com a corredors biològics enmig dels espais agrícoles o residencials per on passen.

Arbres fruiters i conreus predominantment de secà: oliveres, ametllers, garrofers i cereals

• Com a espècie peculiar al municipi, podem destacar la Centàurea Intibàcia (Centaurea intybacea). Es tracta d’una planta de la família de les compostes que té una distribució raríssima als Països Catalans i que es pot trobar a les coves de Sant Miquel del Fai.

Arbres d’interès especial a protegir (dins al catàleg de béns a protegir):
• El Plataner de la Font de la Pineda (Platanus X hispanica), declarat l’any 1990 arbre monumental d’interès comarcal i local, donades les seves grans dimensions (4,72 metres de perímetre)

El Pollancre de la Font del Bou

El Teix del Torrent del Salt de la Núvia

La Verneda del torrent de Can Ribes

Alzines: alzina de Can Carreras, alzina de la Torre, alzina surera de Can Ribas, alzines sureres de Font Granada

Lledoners: lledoner de Can Badell (les escoles), lledoner de Can Maspons, lledoner de Can Ribafort, lledoner de Can Torroella

Oliveres: olivera de Can Roca, olivera de l'església de Sant Pere

Pins: pi corbat del Castell de Montbui, pins de Can Viver

Roures: roure de Can Bori, roures de Can Maspons