El Castell de Montbui i l’ermita de Sant Mateu de Montbui


Fotografia d'Oriol Arisa fotògraf

La història del Castell de Montbui està documentada des del segle X, quan, l’any 995, el comte de Barcelona, Ramon Borrell, l’assignà en feu al noble Gombau de Besora. Aquest, en morir l’any 1050, el traspassà a la seva filla Guisla de Besora, segona esposa de Mir Geribert, príncep d’Olèrdola. Mir estava enfrontat amb el comte de Barcelona, Ramon Berenguer I, que s’oposà al traspàs. L’any 1059, però, feren les paus, i el comte donà a Mir Geribert les terres que formarien la Baronia de Montbui.
Es formà la Baronia de Montbui, amb el Castell de Montbui al centre administratiu i que reuniria les parròquies de Sant Mateu de Montbui, Sant Feliu de Codines, Sant Pere de Bigues, Sant Vicenç de Riells del Fai, Sant Martí del Fai, Sant Genís de l’Ametlla, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Julià de Lliçà d’Amunt, Sant Esteve de Palaudàries, Sant Andreu de Samalús i Santa Maria de Caldes de Montbui.

 
 
Fins al segle XVIII, la propietat del castell anà passant per diferents mans. Els Bell-lloc, senyors de la Roca del Vallès, Ramon de Cabanes, i Pere de Sentmenat, que el 1178 el comprà als Cabanes. El 1240 passà sota domini del bisbe de Barcelona, que el féu reconstruir el 1308. Des del 1381 i fins a finals del segle XV passà per diversos propietaris. L’any 1490, hi hagué un canvi de jurisdicció i la baronia passà al Consell de Cent, que considerà l’indret carrer de Barcelona i en mantingué la baronia fins al 1714, quan, després de la desfeta de la Guerra de Successió, els borbònics n’ordenaren l’enderroc. Fou el mateix destí que correrien la majoria de fortaleses catalanes.


El conjunt patrimonial del Castell de Montbui i l'ermita de Sant Mateu de Montbui es troba al cim del turó de Montbui, a l'extrem nord-occidental del terme de Bigues (vídeo). L’any 1949 fou declarat “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN) del Patrimoni Cultural Català, i des de l’any 1986 el castell passà a ser propietat de l’Ajuntament de Bigues i Riells. S’han planificat diverses intervencions i sol•licitat ajuts per a consolidar el conjunt patrimonial, protegir els elements constructius i arranjar els espais d'accés i ús.
 
Al Castell de Montbui s'hi ha celebrat el Festival de Jazz, un seguit d’actuacions en directe d’artistes i grups de renom internacional, repartits en diferents caps de setmana consecutius, en un entorn incomparable i a cost zero per al públic. Per tal de promocionar el seu interès turístic, l’oferta musical va acompanyada d’un seguit de visites guiades i gratuïtes a l’interior del Castell i de servei de bar amb sopar i begudes.


I Festival de Jazz Castell de Montbui


III Festival de Jazz Castell de Montbui